Dostupni linkovi

Dan Republike između nostalgije i neznanja


Komunistička partija
Danas je Dan Republike, državni praznik nekadašnje SFRJ. Prije 70 godina na Drugom zasijedanju AVNOJ-a u Jajcu udareni su temelji socijalističke Jugoslavije. Koliko se i kako stariji stanovnici glavnog grada Crne Gore sjećaju vremena kada se današnji praznik slavio u staroj državi, a koliko su mladi upoznati sa tim značajnim istorijskim datumom? O tome:


Putešestvije ovog podgoričkog studenta nije završilo uspješno, nije znao da je 29. novembar Dan Republike, nekadašnje SFRJ.

No, u svom neznanju nije bio usamljen…

I drugi, uglavnom mlađi Podgoričani, doduše uz manje promišljanja i dilema nijesu znali o kom datumu i kojoj je državi riječ:No, sreli smo i mlade i stare koji znaju da se u bivšoj Jugoslaviji današnji dan slavio u svim republikama i da je to bio poseban doživljaj:
Ovaj datum, 29. novembar slavljen je gotovo šest decenija kao državni praznik nekadašnje SFRJ, a zvanično je ukinut poslije više od deset godina od raspada te zajednice - novembra 2002.

Taj datum je ušao u istoriju 29. novembra 1943. godine, kada je održano Drugo zasijedanje AVNOJ-a u Jajcu, na kome je donijeta odluka o federalnom ustrojstvu Jugoslavije, a kraljevskoj vladi zabranjen povratak u zemlju.

Prema tadašnjem Zakonu o državnim praznicima proslavljao se dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima republika bivše države, počasne plotune, a 1964. ustanovljena je i nagrada AVNOJ-a.

U to vrijeme đaci prvaci dobijali su crvene pionirske marame.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG