Dostupni linkovi

Dan ponosa LGBT osoba: Solidarnost sa romskom zajednicom


Solidarnošću protiv mržnje i diskriminacije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

RSE video / Iva Martinović

Šetnjom na relaciji park Manjež – Beogradska ulica, gde se nalazi spomen ploča romskom dečaku Dušanu Jovanoviću, koga je pre 17 godina na smrt pretukla grupa skinheda, u Srbiji je obeležen Međunarodni dan ponosa LGBT populacije.

Pod sloganom „Zona slobodna od mržnje“ stotinak okupljenih izrazilo je solidarnost sa romskom zajednicom, koja je uz LGBT populaciju najugroženija u Srbiji.

„Nema hijerarhije u ljudskim pravima, ljudska prava za sve“, „Sloboda je uvek sloboda za one koji misle drugačije od režima“, ali i „Solidarnost ugroženima sa poplavljenih područja“ su neke od poruka koje su LGBT aktivisti, članovi nevladinog sektora i predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada uputili iz beogradskog parka Manjež.

„Lezbejke, antifašistkinje, anarhistkinje, antimilitariskinje, feministkinje, odgovorni građani, osetljive građanke, hvala vam na činu građanske odgovornosti“, poručila je Staša Zajović, predstavnica nevladine organizacije Žene u crnom posle čega su se okupljeni pod jakim policijskim obezbeđenjem centralnim gradskim saobraćajnicama, čija je po jedna traka bila zatvorena, uputili prema Beogradskoj ulici.

Šetnja je prošla bez incidenata, a učesnici povorke su minutom ćutanja odali poštu Dušanu Jovanoviću ubijenom davne 1997. kada je imao svega 13 godina, samo zato što je bio Rom.

Ovoga puta želeli su da iskažu solidarnost sa romskom populacijom, koja je uz LGBT zajednicu najizloženija diskriminaciji, ali i žrtvama katastrofalnih poplava, objašnjava Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse.

„Zato što mi ne živimo sami. Mi smo takođe građani i građanke Srbije i želimo da pokažemo suprotno od onoga što se često misli da smo sami sebi dovoljni i da samo na sebe mislimo. Ne, mi smo takođe rođeni u ovoj zemlji i mislimo na ugrožene grupe i na većinsku populaciju. Ovo je jedan čin solidarnosti koji želimo da pokažemo i to očekujemo od drugih građana. Takođe jedna od tema je i solidarnost sa stradalima u poplavama. Tako da će biti prikupljena i neka pomoć koja će narednih daan biti dostavljena građanjima Obrenovca.“, kaže Pavlović.

Osim Gej strejt alijanse i drugih nevladnih organizacija do spomen ploče brutalno ubijenog romskog dečaka prošetali su i čelnici nezavisnih institucija koji se staraju o zaštiti ljudskih prava građana.

Poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti Nevena Petrušić upozorila je na uznemirujuće podatke poslednjih istraživanja po kojima svaki drugi građanin Srbije i dalje smatra da je homoseksualnost bolest koju treba lečiti, a više od 80 odsto njih ne želi LGBT osobe u svojoj porodici.

„Veoma je važno da se i danas podsetimo da ne prođe dan u Srbiji da javnost ne sazna za neki slučaj izražavanja mržnje, netrpeljivosti, pa i nasilja kojem su LGBT osobe izložene. To je jedna mrlja na društvenoj savesti i zato moramo znati za takve slučajeve i truditi se da se to ne događa. Oni koji su vinovnici treba u jednom zakonitom postupku da dobiju zasluženu kaznu. To je poruka da se to ne sme činiti.“, smatra Nevena Petrušić.

Okupljeni u povorci koja je odala poštu romskom dečaku Dušanu Jovanoviću, čije su ubice osuđene na desetogodišnje kazne maloletničkog zatvora, od čega su izdržali po šest, saglasni su da se diskriminaciji mora stati na put. Time će, uvereni su, konačno biti otvorena zona slobodna od mržnje.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00
Direktan link

Međunarodni dan ponosa LGBT osoba, u svetu se obeležava u znak sećanja na proteste koje su queer osobe u Njujorku pokrenule pre 44 godine zbog državne reperesije kojoj su bile izložene. Tada su se LGBT osobe usprotivile policijskoj raciji u njujorškom klubu Stounvol.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG