Dostupni linkovi

Rusija na Dan pobjede: Pompezna proslava i Putinove poruke Zapadu


Protivavionski raketni sistem "Tor-M2" na vojnoj paradi u Moskvi
Protivavionski raketni sistem "Tor-M2" na vojnoj paradi u Moskvi

Priredila Mirjana Rakela

Ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio je govor na vojnoj paradi kojom se obilježava pobjeda nad nacističkom Njemačkom kako bi zapadnim zemljama uputio poruku da moraju uskladiti borbu protiv međunarodnog terorizma s Moskvom, ističući kako je upravo nejedinstvo bilo ono što je Adolfu Hitleru omogućilo divljanje širom Evrope i zaprijetilo uništavanjem cijelog planeta. Kritičari Kremlja upozoravju da Putin koristi proslave kako bi osnažio patriotizam, pri čemu zaboravlja na prava sve starijih veterana iz Drugog svjetskog rata.

Obraćajući se na vojnoj paradi na Crvenom trgu, kojom Rusija slavi s velikom pompom Dan pobjede nad fašizmom, Vladimir Putin je rekao da Sovjetski Savez zaslužuje najveći dio kredita za poraz nad nacizmom, te da nesigurnost u današnjem svijetu zahtijeva jačanje vojnih snaga Rusije.

"Nesrećna tragedija Drugog svjetskog rata nije bila spriječena prije svega zato što je kriminalna ideologija rasne superiornosti bila dopuštena, zbog nejedinstva vodećih svjetskih zemalja", rekao je Putin u govoru koji je ruska državna televizija prenosila izravno. Nacistička Njemačka "snažno je udarila na SovjetskiSavez ... ali nije bilo, nema i nikada neće biti vlasti koja bi mogla pokoriti naš narod", kazao je Putin.

Putin je na vojnoj paradi rekao kako nesigurnost u današnjem svijetu zahtijeva jačanje vojnih snaga Rusije.
Putin je na vojnoj paradi rekao kako nesigurnost u današnjem svijetu zahtijeva jačanje vojnih snaga Rusije.

"Nikada nećemo zaboraviti da su upravo naši očevi, djedovi, pradjedovi doprinijeli slobodi Evrope i dugo očekivanom miru na planetu", kazao je, tek malo ili gotovo uopće ne spominjući doprinos Sjedinjenih Država, Velike Britanije i ostalih zapadnih saveznika u pobjedi nad Hitlerovom Njemačkom.

"Život zahtijeva da naše oružane snage dodatno osnažimo kako bismo se mogli suprotstaviti terorizmu, ekstremizmu i neonacizmu", kazao je Putin.

"Ruska Federacija je svojim oružanim snagama spremna odgovoriti na bilo kakav izazov, ali za borbu protiv terorizma, potrebna je konsolidacija cjelokupne međunarodne zajednice", poručio je.

Putin, na vlasti kao premijer ili predsjednik zemlje od 1999. godine i često optužuje Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje da primjenjuju dvostruke standarde u borbi protiv terorizma, pa se, kako kaže, u nekim slučajevima povezuju s militantima radi slabljenja Rusije. Sjedinjene Države i druge vlade odlučno odbacuju ove optužbe Moskve.

Kritičari Kremlja kažu da paradom ruske vlasti jačaju patriotizam i šalju geopolitičke signale svijetu.
Kritičari Kremlja kažu da paradom ruske vlasti jačaju patriotizam i šalju geopolitičke signale svijetu.

U paradi na Crvenom trgu sudjelovalo je 10.000 vojnika, 135 oklopnih vozila, te 71 letjelica.

Rusija ulaže milijarde dolara u modernizaciju vojske usred rastućih napetosti s NATO-om zbog sukoba u Ukrajini, a parada na Dan pobjede poslužila je za isticanje vojne moći pred međunarodnom javnosti.

Putin tradicionalno koristi svoje obraćanje na paradi kako bi pozvao na jedinstvo unutar Rusije i za snažnu međunarodnu suradnju protiv terorizma, često implicitno ili otvoreno kritizirajući Zapad.

Kritičari Kremlja kažu da paradom ruske vlasti jačaju patriotizam i šalju geopolitičke signale svijetu, ali ne obraćaju upažnju na potrebe sve starijih veterana iz Drugog svjetskog rata.

Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno 27 milijuna sovjetskih vojnika i građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG