Dostupni linkovi

Dan civilne pravde u BiH: Napredak u radu pravosudnih institucija


Obilježavanje Europskog dana civilne pravde
Obilježavanje Europskog dana civilne pravde
U više od 40 zemalja članica Vijeća Europe protekli tjedan obilježen je Europski dan civilne pravde. Cilj je građanima približiti pravosudni sistem, odnosno pružiti im mogućnost da bolje razumiju svoja prava. Građani su, također, imali priliku putem info pultova u zgradi Općinskog suda u Sarajevu upoznati se sa radom bh. pravosudnih institucija.

Na Europski dan civilne pravde u posljednjih nekoliko godina građanima BiH omogućuje se da posjete neku od pravosudnih institucija, te da na taj način saznaju više o svojim pravima. Organiziraju se i posjete srednjoškolca i studenata, koji prisustvuju simulaciji suđenja kako bi se što bolje upoznali sa radom pravosudnih institucija.

„Najviše želim da znam upravo o radu sudija i suda - kako donose odluke, kako se ponašaju u sudnici, kako održavaju taj red, kako ispituju svjedoke“, kaže Adnan Alihodžić, učenik Srednje trgovačke škole u Sarajevu.

U Bosni i Hercegovini građani nisu dovoljno informirani, a ni zainteresirani o tome kako funkcioniraju pravosudne institucije, osim ako ih ne natjera veća nužda. Građani su mišljenja da treba mijenjati svijet na tom području:



Predstavnici pravosudnih organa ističu da je u BiH učinjen velik napredak u radu pravosudnih institucija, kao i u njihovoj dostupnosti prema potrebama građana. Goran Salihović, predsjednik Općinskog suda u Sarajevu, ističe da se u bh. pravosudni sustav sve više primjenjuju standardi Europske unije kroz određene zakone i njihovu primjenu:

„Jedina borba da pravosuđe opstane, a da se približimo građaninu je rezultat. Znači, mi moramo, i svjesnu smo toga, postići rezultat, a taj rezultat je ažurnost.“

Salihović također naglašava kako je u izmjenama određenih zakonskih rješenja i uspostavljanju novih pravosudnih institucija u BiH nužno konsultirati struku. I to je jedan od načina borbe za efikasno poravosuđe, dodaje naš sugovornik:

„Evo ovaj sud pokazuje da može da pokrije devet opština i da funkcioniše na tolikoj teritoriji veoma efikasno.Neracionalno je formiranje nekih novih, malih sudova, nekih novih tužilaštava - da bi se neko štitio preko tih tužilaštava.“

Dostupnost informacija o radu pravosuđa prema građanima na zadovoljavajućoj je razini, ali to se uvijek može unaprijediti, mišljenja je Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

„Mislim da su u dovoljnoj mjeri informisani o radu pravosudnih institucija i tu smo zbilja, putem informaciono-komunikacijske tehnologije, dostigli jedan visok nivo, zbog čega nam zavide mnoge zemlje u okruženju, pa čak i u Evropi“, kaže Novković.

Međunarodna zajednica do sada je uložila preko 40 milijuna eura u razvoj bh. pravosuđa. Pravosudne institucije u BiH su na dobrom putu ka približavanju europskim standardima, i na tom polju može se očekivati i dalje podrška međunarodne zajednice, kaže visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

„Ali najvažnije je da bh. pravosuđe samo radi na tome da se hvataju velike ribe, i male, i sve što je protiv zakona. A da ovi koji su nevini naravno mogu mirno spavati“, ističe Inzko.

Uz edukaciju opće populacije o njihovim svakodnevnim pravima, cilj obilježavanja Europskog dana pravde je i okupljanje stručnjaka iz pravne oblasti kako bi razmijenili informacije iz oblasti građanskih prava i susreli se sa korisnicima sudova.

***************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG