Dostupni linkovi

Dan borbe protiv homofobije: LGBT populacija u regiji diskriminisana

  • RSE

Sedamnaesti maj obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Podsjećanje na ovaj datum 1990. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste bolesti, nizom manifestacija upriličeno je i u regionu.

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, koji se u Srbiji obilježava devetu godinu, ocjenjuje se kako se ta zemlja ne može pohvaliti velikim iskorakom u zašiti prava manjinskih populacija, pogotovo LGBT osoba.

Da bi društvu ukazali da su dio svakodnevice, pripadnici ove seksualne manjine i ove godine su u Beogradu organizovali nekoliko manifestacija, navodi Milan Nešić u tekstu LGBT osobe u Srbiji: Zaštićene zakonski, ali ne i u praksi.

(Obilježavanje Međunaodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, Beograd, 17.5.2013. RSE Video/Iva Martinović)

Pored perfomansa, sportskih događaja, radionica i humanitarnih akcija,u Crnoj Gori je na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije predstavljeno istraživanje o stavovima srednjoškolaca prema osobama drugacije seksulane orijentacije.

Istraživanje provedeno tokom aprila i maja na skoro 1.600 ispitanika u 32 srednje škole u Crnoj Gori, pokazalo je da većina srednjoškolaca smatra da je homoseksulanost bolest i nisu spremni ni pokušati da promijene svoje stavove, navodi Olivera Nikitović u tekstu U Crnoj Gori vladaju homofobija, predrasude i stereotipi.

Na Kosovu je u petak po prvi put održana konfrencija posvećena pravima LGBT populacije, koju je organizovao ured premijera Kosova u saradnji sa Centrom za društvenu emancipaciju, a uz podršku finske ambasade u Prištini.

Glavni cilj konferencije bio je podizanje svijesti stanovništva o LGBT populaciji, kako bi se stvorilo tolerantno društvo jednakih mogućnosti za sve i bez diskriminacije.

Vladini zvaničnici izjavili su da, iako su građani Kosova proevropski orjentisani i otvoreni prema različitim društvenim grupama, kod njih ipak postoji jak osećaj predrasuda ali i mržnje prema osobama sa drugačijim seksualnim orjentacijama, prenosi Amra Zejneli u tekstu Promovisati i zaštiti prava LGBT zajednice na Kosovu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG