Dostupni linkovi

Damask obećao poštivanje Rezolucije UN-a


Inspektori UN-a u Siriji, septembar 2013.
Sirijska vlada namjerava da se pridržava Rezolucije koju je u subotu usvojio Savjet bezbjednosti UN, a koja predviđa uništenje hemijskog oružja, rekao je u nedjelju novinarima sirijski ministar inostranih poslova Valid al-Mulem.

On je istakao i da sve zemlje treba da se pridržavaju odredaba Rezolucije.

Sirijski ministar rekao je da je njegova vlada spremna da učestvuje na međunarodnoj konferenciji uz učešće predstavnika sirijske opozicije, bez ikakvih uslova.

Prethodno je sirijski premijer naglasio da će Sirija u potpunosti sarađivati sa inspektorima UN zaduženim za obezbjeđenje i uništavanje zaliha hemijskog oružja u zemlji.

"Sirija će ispuniti ono što je obećala. Sarađivaćemo i podržaćemo rad inspektora. Dostavili smo listu našeg hemijskog oružja, a oni mogu da provjere sve naše objekte", rekao je Vael El Halki za libansku televiziju "El Manar".

Prema Rezoluciji koju je Savjet bezbjednosti UN jednoglasno izglasao, oko 1.000 tona sirijskog hemijskog oružja trebalo bi da bude uništeno do sredine 2014. godine.

U Rezoluciji se ukazuje na posljedice po Siriju ako ne ispuni preuzete obaveze, ali će Savjet bezbjednosti, u tom slučaju, morati da usvoji drugu rezoluciju.

Rezolucija odobrava plan o uništenju sirijskog oružja koje je sačinila Organizacija za zabranu hemijskog oružja, čime je on postao pravno obavezujući.

Istovremeno, inspektori UN za hemijsko oružje koji vode istragu o sedam slučajeva navodnog korištenja hemijskog ili biološkog oružja u Siriji u nedjelju su nastavili misiju.

Inspektori, koji su prije tri dana stigli u Damask, napustili su hotel i sa četiri automobila se odvezli na teren.

Oni vrše inspekciju sedam lokaliteta na kojima je, prema informacijama vlasti i opozicije, bilo upotrijebljeno hemijsko oružje.

Tri lokaliteta nalaze se u blizini Damaska, a to su Baharije, DŽobra i Ašraf Sahnaja. Ostali su u sjevernom dijelu zemlje.

Tokom ove misije stručnjaci će prikupiti uzorke, voditi razgovore i pribaviti dokumente, a njihov rad trebalo bi da bude okončan sutra, dok će sveobuhvatan izvještaj biti objavljen do kraja oktobra.

Inspektori UN za hemijsko oružje su u izvještaju objavljenom sredinom septembra zaključili da postoji "jasan i uvjerljiv" dokaz da je prethodnog mjeseca u jednom napadu u Siriji upotrijebljena relativno velika količina hemijskog oružja.
XS
SM
MD
LG