Dostupni linkovi

BiH isporučila Dagestanca sa crvene poternice


Rusija je tražila Isakova pod sumnjom da je u toj zemlji pomagao ilegalnoj oružanoj grupi
Rusija je tražila Isakova pod sumnjom da je u toj zemlji pomagao ilegalnoj oružanoj grupi

Priredila: Jovana Georgievski

Bosna i Hercegovina je izručila Rusiji 28. marta 45-godišnjeg Magomeda Isakova koji je optužen za pomaganje pripadniku ilegalne naoružane grupe​, navodi se u saopštenju Generalnog tužilaštva Ruske Federacije koji je prenela agencija TASS. Isakov je jedan od dvojice Dagestanaca sa crvene Interpolove poternice koja se raspisuje u okviru "utvrđivanja lokacije i hapšenja osoba koje su tražene na osnovu sudske odluke ili od međunarodnog tribunala sa ciljem esktradicije". Drugi je Šahban Isakov, koji se sumnjiči za učešće u radu terorističke grupe.

Magomed Isakov je, u pratnji ruske Federalne službe za sprovođenje kaznenih mera i predstavnika ruskog ogranka Interpola, izručen Moskvi. Prvi put je zadržan na aerodromu u Sarajevu u aprilu 2016. godine, gde je stigao iz Istanbula. Uhapšen je u oktobru 2017. u blizini Bijeljine, pod sumnjom da predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti zbog povezanosti sa terorizmom.

Šahban Isakov od 2016. godine boravi u Ukrajini pod statusom tražioca političkog azila.

Imena obojice Isakova nalaze se na sajtu ruske Federalne službe za finansijski monitoring "Rosinfomonitoring", na spisku od skoro 9.000 aktivnih organizacija i fizičkih lica povezanih sa ekstremističkim i terorističkim organizacijama. Nije poznato da li su u srodstvu.

Magomed Isakov izručen je na zahtev Državnog tužilaštva Rusije, zbog sumnji da je "od decembra 2013. do juna 2014. godine na teritoriji Republike Dagestan, rukovodeći se ekstremističkim idejama, dobrovoljno pružao pomoć učesniku ilegalne oružane grupe", navodi se na sajtu Tužilaštva.

Dagestan, republika u sastavu Ruske Federacije, graniči sa Čečenijom i jedna je od etnički najšarenijih republika u Rusiji. Pobuna u Dagestanu u avgustu 1999, koju je podržala Čečenija, poslužila je kao uvertira u Drugi čečenski rat (1999-2000). Grupa boraca u Dagestanu pobunila se i tražila otcepljenje od Rusije. Pobuna je ubrzo ugašena, a stradale su stotine vojnika i civila.

Moskva odaje poštu nastradalima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00
Direktan link

Nakon bombaškog napada u moskovskom metrou u martu 2010. godine Rusija je optužila Dagestanca Magomeda Vagabova za organizaciju napada. Vagabov je ubijen u pokušaju hapšenja u Dagestanu nekoliko meseci kasnije.

Istog meseca kada je Isakov uhapšen, Rusija je odbila zahtev Ministarstva pravde BiH da izruči Ratka Samca, koji se sumnjiči za trostruko ubistvo u Banjaluci 1993. godine i ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Ključu. U Rusiji živi od 1999. godine.

Za saučesništvo u radu ilegalnih oružanih grupa u Rusiji je zaprećena kazna zatvora od petnaest do dvadeset godina, sa mogućnošću doživotne zatvorske kazne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG