Dostupni linkovi

Ruski tužioci traže doživotni zatvor za osumnjičene za ubistvo dagestanskog novinara 2011.


Magdi Kamalov, glavni urednik Chernovik na protestu protiv progona novinara 13. juna 2022.
Magdi Kamalov, glavni urednik Chernovik na protestu protiv progona novinara 13. juna 2022.

Više od decenije nakon što je istaknuti novinar Khadzhimurad Kamalov ubijen iz vatrenog oružja u ruskom regionu Sjevernog Kavkaza u Dagestanu, tužioci su zatražili od suda da trojicu navodnih počinitelja osudi na doživotni zatvor.

Tužioci su 22. juna zatražili od suda u jugozapadnom ruskom gradu Rostovu na Donu da izrekne doživotne kazne bivšem zamjeniku premijera Dagestana Šamilu Isajevu i još dvojici muškaraca, Muradu Šuaibovu i Magomedu Khazamovu.

Tužioci traže 15 godina zatvora za četvrtog optuženog, Magomeda Abigasanova, koji se nagodio sa istražiteljima.

Tužioci su svoje zahtjeve za izricanje kazne iznijeli u suđenju visokog profila, koje je počelo u novembru 2020. i tek treba da vrati presude.

Kamalov, urednik i izdavač sedmičnih novina Černovik, ubijen je sredinom decembra 2011. godine ispred ureda novina u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana.

Kamalovske novine bile su poznate po obimnim izvještajima o policijskim zloupotrebama u borbi protiv islamističke pobune koja je nastala u susjednoj Čečeniji i proširila se po Sjevernom Kavkazu.

Kamalov brat Magdi Kamalov rekao je nakon što su tužioci 22. juna tražili oštre kazne da je uvjeren da je u ubistvo njegovog brata bilo umiješano više ljudi, dodajući da istražitelji nisu uspjeli pronaći sve osobe koje su direktno umiješane u zločin.

Ubistvo Kamalova oštro su kritikovale međunarodne i domaće organizacije za ljudska prava.

Kancelarija visokog komesara UN-a za ljudska prava saopštila je tada da ubistvo Kamalova "šalje jezivu poruku novinarima" u pokušaju da se otkrije korupcija u zvaničnika i pozvala je ruske vlasti da sprovedu "temeljnu, transparentnu i nezavisnu" istragu ubistva novinara i hitno privođenje počinioca pravdi.

XS
SM
MD
LG