Dostupni linkovi

Dačić vs Kacin o severu Kosova i izborima


Jelko Kacin
Jelko Kacin
Povodom ocene izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina, u razgovoru za RSE da za Brisel nije problem to što je Srbija raspisala izbore na Kosovu, ali da će biti problem ako ti izbori ne budu održani, predsednik Socijalističke partije Srbije, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić u oštrom tonu je poručio da to nije pitanje na koje Kacin treba da daje odgovor.

„Neće valjda naša država da pita bilo koga van Srbije da li će da raspiše izbore. Mi smo država čiji suverenitet treba da se poštuje. A Kosovo nije država, barem do sada nije priznata od strane Ujedinjenih nacija“, rekao je Dačić.

On je dodao i da izvestilac Kacin treba da se opredeli za šta je zadužen, pošto s jedne strane priznaje nezavisnost Kosova, a s druge strane stalno govori o Srbiji i stvarima koje se dešavaju na delu Srbije za koji on smatra da je nezavisna država.

Jelko Kacin je u izjavi za Radio Sobodna Evropa ovako reagovao na Dačićevu prozivku:

„Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova, dobro zna da četiri opštine na severu Kosova nisu dobile status zemlje kandidata. To je dobila samo Srbija. Ali ja sam njega uvek cenio po njegovim delima, a ne po njegovim izjavama, posebno ne onima koje se daju u vreme predizborne kampanje", rekao je Kacin.

On smatra da će Dačić potpuno ispoštovati preuzete obaveze Srbije:

"I da će se u potpunosti posvetiti implementaciji tzv. ibm integral border management, znači zajedničkih pograničnih kontrola, koje su najveća dobit iz dijaloga između Beograda i Prištine. Mislim da nema potrebe da mi raspravljamo o tome preko medija, jer kad god je njemu nešto trebalo, on je našao način da se čujemo direktno.“
XS
SM
MD
LG