Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dačić: Ne preti opasnost od terorističkih akata


Ivica Dačić govori na konferenciji o terorizmu, 27. april 2010. Foto: Vesna Anđić
Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna, i ne postoje informacije da zemlji prete teroristicki akti, izjavio je Ivica Dačić, srpski ministar policije, na regionalnoj konferenciji "Vanredne situacije - suočavanje sa posledicama terorističkog akta", održanoj u Beogradu.

Stručnjaci iz nekoliko zemalja regiona na ovom skupu razmenjivali su iskustva i razgovarali o reagovanju u kriznim situacijama.

Konferencija "Vanredne situacije - suočavanje sa posledicama terorističkog akta" održana je uz učešće stručnjaka iz Srbije, Makedonije, Albanije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a cilj ovog sastanka bio je uspostavljanje sistema pripremljenosti lokalnih vlasti za vanredne situacije i koordinacija nadležnih za sanaciju posledica terorizma.

Ivica Dačić, srpski ministar policije, rekao je da je rad Sektora za vanredne situacije, koji je u Srbiji nedavno uspostavljen i koji predstavlja integrisani sisterm upravljanja prilikom požara, poplava, zemljotresa i otklanjanja posledica terorističkih akata, u današnje vreme veoma važan, ali da održavanje konferencije u Beogradu ne znači da postoji strah od terorističkih akcija:

"Srbiji do sada to nije pretilo, niti postoje bilo kakve indicije ili operativne informacije da može doći do nekih ozbiljnijih terorističkih akata. Ti akti su uglavnom bili vezani za napade na pripadnike policije i vojske u onim sredinama gde je bilo primećeno delovanje separatističkih grupa i različitih terorističkih organizacija. Tu pre svega mislim na jug Srbije, što je sve povezano sa terorističkim grupama sa Kosova i Metohije."


Učesnici skupa istakli su značaj značaj preventivnog definisanja rizika i pretnji, kao i blagovremeno sprečavanje i otklanjanje posledica vanrednih situacija.

Akcenat je stavljen i na zakonski okvir za rukovođenje tokom vanredne situacije nastale pod uticajem terorističkog akta, kao i ulogu lokalnih vlasti u slučaju vanrednih situacija.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG