Dostupni linkovi

Dačić: Rasvetliti pokušaj bega Kalinića i Milovanovića


Sretko Kalinić i Željko Milovanović
Sretko Kalinić i Željko Milovanović
U Srbiji je pokrenuta hitna istraga koja bi trebalo da otkrije uz čiju pomoć su ozloglašeni kriminalci Sretko Kalinić i Željko Milovanović pokušali da pobegnu iz zatvora. Dvojica okorelih ubica sada su pod jačim nadzorom, dok mediji spekulišu da je logistika pružena iz vrha kriminalnih krugova.

Bekstvo Kalinića i Milovanovića završilo se u pola šest ujutro intervencijom četvorice žandarma koji su ih sa uperenim pištoljima i “heklerima” savladali uz povike “Stoj, lezite dole!” i stavili im policijske lisice u trenutku kada su se spremali da preskoče ogradu Specijalnog suda.

Pitanjem ko je omogućio da se ova dvojica osuđenih mafijaških egzekutora nađu na korak do slobode bavi se istraga ali i beogradska štampa koja piše da je mogući pomagač kriminalna mreža Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji u zatvoru u Beogradu čeka epilog suđenja za ubistvo novinara Iva Pukanića.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je za RSE da će istraga pokazati šta se dogodilo.

“Verovatno će sada u medijima biti stotinu nekih verzija o tome ko je kome pomogao, ali za sada zvanična istraga osim toga da je bekstvo pokušano nema novih detalja. U svakom slučaju, veoma je bitno da se ceo ovaj događaj rasvetli. San svakog robijaša je da pobegne iz zatvora, o tome se snimaju i filmovi, pa valjda i zatvorenici u zatvorima u Srbiji imaju cilj da pobegnu. Naš cilj je da im onemogućimo da to urade”, istakao je Dačić.
Ivica Dačić
Ivica Dačić

Dvojica begunaca u pokušaju odmah su prebačeni u maksimalno čuvane samice Centralnog zatvora u Beogradu, dok je petorici čuvara koji su ih obezbeđivali u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda određen dvodnevni pritvor zbog sumnje da su odgovorni za pokušaj bekstva. Domaći mediji navode da su već mesecima postojali operativni podaci da Kalinić i Milovanović spremaju beg.

Vojislav Tufegdžić, autor čuvenog filma o kriminalu u Srbiji „Vidimo se u čitulji“, rekao kaže za RSE da sve ukazuje da su begunci imali ozbiljnu pomoć.

„Tu se postavlja pitanje kako su planirali da izađu napolje preko zida visokog nekoliko metara. Krenuti u beg na temperaturi od minus deset u rano jutro podrazumeva i da ih neko čeka, da unapred imaju isplanirano gde da se sakriju... Sigurno može da se postavi i pitanje ko su oni koji su ih čekali izvan zatvorskih zidina, ili ko su oni koji su im omogućili da praktično neometano izađu iz ćelija i pokušaju bekstvo“, kaže Tufegdžić.

Tufegdžić: Ne verujem da je greška u organizaciji

Da postoje velike “rupe” u obezbeđenju najopasnijih pritvorenika govori i činjenica da su Kalinić, zvani Zver, i Milovanović, u kriminalnim krugovima poznat kao Severni Vetar, iz samica izašli tako što su rešetke isekli bonsekom, specijalnom testerom za metal, dok ispred njihovih ćelija nije bilo čuvara.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da je svoj posao dobro odradila Žandarmerija.

„I da nije bilo Žandarmerije danas bismo po snegu jurili begunce iz zatvora. Kako bi to izgledalo i kakva bi ta noć bila možete samo da zamislite. Sada ne bi trebalo bacati ljagu na zatvorske čuvare jer njihov posao je veoma težak. Naravno da je u ovom slučaju bilo propusta ali trebalo bi utvrditi da li se radi samo o tome ili o nekom organizovanom bekstvu“, istakao je on.

Zatvorski čuvari u Srbiji su pod ingerencijom Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, dok Žandarmerija obezbeđuje spoljni prsten zatvora i ne nalazi se u samim objektima u kojima iza rešetaka borave osuđenici.

(VIDEO: Snimak pokušaja bekstva Kalinića i Milovanovića, 7. februar 2012)

Novinar Vojislav Tufegdžić kaže da je do sada obezbeđenje u srpskim zatvorima uglavnom radilo dobro, ali da je pokušaj bekstva dvojice opasnih kriminalaca ukazao da bi trebalo pojačati bezbednosne provere pri prijemu kadrova u zatvorske službe.

“Ne verujem da je greška u organizaciji i sposobnostima čitavog sistema obezbeđenja. Kada dođe do ovakvih pokušaja bekstva mislim da je najpre u pitanju delovanje pojedinaca i spremnosti da neko od njih za uslugu ili novac uradi ono što kao profesionalac nikako ne bi smeo da učini”, ocenjuje on.

Koliko je ozbiljan pokušaj bekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića u Beogradu možda govori i vest da će Državna komisija za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija taj slučaj razmatrati na sednici u Skupštini Srbije.

Član te komisije Meho Omerović rekao je da od sastanka očekuje konkretne rezultate.

„Komisija će o ovom događaju dobiti detaljne informacije od rukovodstva Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, a nadam se da ćemo biti upoznati i sa propustima koji su se desili prilikom pokušaja bekstva iz pritvorske jedinice Specijalnog suda. Očekujem da budu predstavljene i dalje aktivnosti i mere na rasvetljavanju ovog slučaja“, naveo je Omerović.

Sretko Kalinić, pripadnik zloglasnog zemunskog klana osuđen na 40 godina zatvora, do hapšenja u junu 2010. u bekstvu je bio sedam godina, dok je Željko Milovanović, u Zagrebu osuđen na 40 godina zbog ubistva Iva Pukanića, iz zatvora u zemljama regiona do sada na spektakularne načine bežao četiri puta.
XS
SM
MD
LG