Dostupni linkovi

Dačić: Želimo najbolje odnose sa Crnom Gorom


Ivica Dačić
Srbija želi da ima najbolje odnose sa Crnom Gorom, kazao je premijer Srbije Ivica Dačić i najavio da će u septembru zvanično posetiti Podgoricu, posle čega će premijer Crne Gore Milo Đukanović doći u uzvratnu posetu Beogradu.

Dačić je u Beranama, gde je prisustvovao liturgiji povodom osam vekova manastira Đurđevi stupovi, rekao da je vlast Srbije u stalnim kontaktima sa crnogorskim rukovodstvom, kako ne bi bilo nikakvih dilema o tome da li Srbija ugrožava nezavisnost Crne Gore. Ne ugrožava, kazao je predsednik srpske vlade. On je naglasio da Beograd ne smatra da Crna Gora i Srbija treba obavezno da žive u jednoj državi, da je to odluka crnogorskih i srspkih građana, ali da one moraju da imaju dobre odnose.

Dačić je istakao da nema bližih država od Srbije i Crne Gore i naroda od srpskog i crnogorskog.

„U tom smislu, treba rešavati sva otvorena pitanja. Nas interesuje položaj Srba u Crnoj Gori, kao što, normalno, zvaničnu Podgoricu interesuje položaj Crnogoraca u Srbiji“, kazao je Dačić.

On je najavio da će u septembru zvanično posetiti Crnu Goru, a da će posle toga uslediti uzvratna poseta Đukanovića Srbiji.

“Kako sam se dogovorio sa Đukanovićem, u septembru ću doći u zvaničnu posetu Crnoj Gori, a nakon toga on će doći u Srbiju. Jednostavno želimo da naši odnosi budu u stalnom usponu”, rekao je Dačić.
Filip Vujanović
Filip Vujanović

Premijer Srbije je rekao da je dobio poziv da prisustvuje liturgiji, a da je na svečanoj akademiji u subotu uveče govorio i predsednik Crne Gore Filip Vujanović. To je bio Dačićev odgovor na molbu da prokomentariše zašto liturgiji nije prisustvovao niko od crnogorskih zvaničnika.

Liturgiju u manastiru Đurđevi stupovi služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je u besedi poručio da treba negovati "zajednički duhovni i kulturni prostor" i pozvao narod na "slogu i ljubav". Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je na svečanoj akademiji u subotu da hram Đurđevi stupovi nosi i simboliku bliskosti Srbije i Crne Gore, odnosno dva stara i bratska naroda - srpskog i crnogorskog.

Svečanoj akademiji prisustvovali su patrijarh srpski Irinej, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, srpski ministar prosvete Žarko Obradović, crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović, ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac.

Đurđevi stupovi jedan je od manastira u Crnoj Gori koji su u prošlosti imali ulogu duhovnog centra oslobodilačke borbe protiv turskih osvajača.

Podignut je 1213. godine, zadužbina je župana Prvoslava Nemanjića, sinovca Stefana Nemanje.

Pogledajte komentare (7)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG