Dostupni linkovi

Dačić: Želimo najbolje odnose sa Crnom Gorom


Ivica Dačić
Srbija želi da ima najbolje odnose sa Crnom Gorom, kazao je premijer Srbije Ivica Dačić i najavio da će u septembru zvanično posetiti Podgoricu, posle čega će premijer Crne Gore Milo Đukanović doći u uzvratnu posetu Beogradu.

Dačić je u Beranama, gde je prisustvovao liturgiji povodom osam vekova manastira Đurđevi stupovi, rekao da je vlast Srbije u stalnim kontaktima sa crnogorskim rukovodstvom, kako ne bi bilo nikakvih dilema o tome da li Srbija ugrožava nezavisnost Crne Gore. Ne ugrožava, kazao je predsednik srpske vlade. On je naglasio da Beograd ne smatra da Crna Gora i Srbija treba obavezno da žive u jednoj državi, da je to odluka crnogorskih i srspkih građana, ali da one moraju da imaju dobre odnose.

Dačić je istakao da nema bližih država od Srbije i Crne Gore i naroda od srpskog i crnogorskog.

„U tom smislu, treba rešavati sva otvorena pitanja. Nas interesuje položaj Srba u Crnoj Gori, kao što, normalno, zvaničnu Podgoricu interesuje položaj Crnogoraca u Srbiji“, kazao je Dačić.

On je najavio da će u septembru zvanično posetiti Crnu Goru, a da će posle toga uslediti uzvratna poseta Đukanovića Srbiji.

“Kako sam se dogovorio sa Đukanovićem, u septembru ću doći u zvaničnu posetu Crnoj Gori, a nakon toga on će doći u Srbiju. Jednostavno želimo da naši odnosi budu u stalnom usponu”, rekao je Dačić.
Filip Vujanović
Filip Vujanović

Premijer Srbije je rekao da je dobio poziv da prisustvuje liturgiji, a da je na svečanoj akademiji u subotu uveče govorio i predsednik Crne Gore Filip Vujanović. To je bio Dačićev odgovor na molbu da prokomentariše zašto liturgiji nije prisustvovao niko od crnogorskih zvaničnika.

Liturgiju u manastiru Đurđevi stupovi služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je u besedi poručio da treba negovati "zajednički duhovni i kulturni prostor" i pozvao narod na "slogu i ljubav". Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je na svečanoj akademiji u subotu da hram Đurđevi stupovi nosi i simboliku bliskosti Srbije i Crne Gore, odnosno dva stara i bratska naroda - srpskog i crnogorskog.

Svečanoj akademiji prisustvovali su patrijarh srpski Irinej, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, srpski ministar prosvete Žarko Obradović, crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović, ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac.

Đurđevi stupovi jedan je od manastira u Crnoj Gori koji su u prošlosti imali ulogu duhovnog centra oslobodilačke borbe protiv turskih osvajača.

Podignut je 1213. godine, zadužbina je župana Prvoslava Nemanjića, sinovca Stefana Nemanje.
  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG