Dostupni linkovi

Dačić i Đukanović: Između Srbije i Crne Gore nema teorija zavjere


Ivica Dačić i Milo Đukanović, Podgorica, 20.9.2013.
Ivica Dačić i Milo Đukanović, Podgorica, 20.9.2013.
Premijeri Crne Gore Milo Đukanović i Srbije i Ivica Dačić su u petak u Podgorici ocijenili da su odnosi dvije države veoma dobri ali i da postoji prostora za njihovo unapređenje, posebno u ekonomiji. Dačić je rekao da će dvije vlade raditi na unapređenju ekonomske saradnje i međusobno se pomagati u evropskim integracijama i dodao da će se Srbija uvijek interesovati za prava Srba u Crnoj Gori, ali i voditi računa o pravima Crnogoraca u Srbiji.

Između Srbije i Crne Gore nema teorija zavjere jer su narodi dvije države najbliži jedni drugima. To su riječi premijera Srbije Ivice Dačić u petak u Podgorici nakon što se u Vili Gorica sastao sa premijerom Milom Đukanovićem. Dačić se osvrnuo na apsurdnost i nesporazume iz prošlosti:

"Mislim da su sva ta pitanja bila opterećena nekom vrstom damaklovog mača koji je stajao iznad svih, a to je šta se krije iza jedne ideje – da li je to neka zavjera koja dolazi iz Beograda ili Podgorice. Ja želim da otvoreno kažem da želimo sreću Crnoj Gori", poručio je premijer Srbije.

Dačić je ocijenio da je puno vremena potrošeno na stvari koje nijesu od suštinskog značaja za živote građana dvije države i njihove odnose i to ilustrovao nedavnim slučajem voza koji je od Beograda do Podgorice, zbog zapuštenosti pruge i neulaganja putovao cijelih 32 sata.

"E, to je baš pravi sinonim da smo se bavili svim drugim osim onoga što je za građane najvažnije. Traženjem sukoba a ne povezujući se, bavili smo se deljenjem a ne traženjem zajedničkih inetersa", rekao je Dačić.

Da su odnosi Srbije i Crne Gore sve bolji pokazao je ton sastanka u petak, na šta je ukazao i premijer Milo Đukanović.

Ivica Dačić i Milo Đukanović, Podgorica, 20.9.2013.
Ivica Dačić i Milo Đukanović, Podgorica, 20.9.2013.
"Rekao bih da smo primjetili da ovo nije bio razgovor u kojem smo bili posvećeni problemima jer je problema, na zajedničko zadovoljstvo sve manje, i rekao bih da su uobičajeni za odnose dvije države u jednom regionu, a ovo je bio razgovor koji je dominatno bio posvećen zajedničkim šansama. O tome smo posebno razgovarali pokušavajući da u okviru te zajedničke evropske agende identifikujemo koji su to prostori za unapređenje bilateralne saradnje koja bi nam i jednima i drugima otvorila bržu perspektivu a istovremeno bila podsticajna za ukupnu regionalnu saradnju, kako bi region kojem pripadamo brže prevazilazio svoje ekonomske, razvojne limite koji opterećuju našu davnu ali I noviju prošlost", izjavio je Đukanović.

Novinari su u vili Gorica pitali premijera Srbije o tome da li postoji mogućnost da se riješi pitanje dvojnog državljanstva između dvije države, na šta je Dačić odgovorio da je za Srbiju I Srbe u dijaspori najvažnije da Beograd svojim državljanima širom svijeta dozvoljava pravo da uz srpsko imaju i neko drugo državljanstvo.

Dvojica premijera su najavili da će centralnre banke dvije države sagledati mogućnost uspostvljanja direktnog platnog prometa.

Premijeri Crne Gore i Srbije su izrazili zadovoljstvo saradnjom policija dvije države na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ivica Dačić je u glavnom gradu Crne Gore razgovarao i sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, te predsjednikom države Filipom Vujanovićem.

Premijer Srbije će kasno poslijepodne u Podgorici razgovarati sa predstavnicima opozicije nakon koji su te stranke najavile saopštenja za javnost .

Srbija i Crna Gora bolje sarađuju od promjene vlasti u Beogradu, to je evidentno, kažu i sagovornici RSE u Beogradu.
XS
SM
MD
LG