Dostupni linkovi

Sastanak Dačića i Albanaca s juga: Čekajući konkretne korake Vlade Srbije


Beograd: Susret Dačića sa Albancima sa juga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00
Predstavnici albanskih partija sa juga Srbije razgovarali su u četvrtak sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem o bezbednosti, pravosuđu, obrazovanju, ekonomskom razvoju i uključivanju Albanaca u državne organe.

Dačić je nakon sastanka istakao da Vlada nastoji da rešava sve probleme sa kojima se susreću građani u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa. Iz Vlade je saopšteno da su nadležna ministarstva dobila konkretna zaduženja na rešavanju svih otvorenih pitanja na kojima će raditi u saradnji s lokalnim vlastima.

Lideri Albanaca izneli su oprečne ocene o sastanku sa premijerom. Poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi ističe da je sa sastanka izašao optimističniji nego kada je dolazio. On je naglasio da sloboda kretanja mora biti potpuna.

“U narednom periodu mislim da nema nikakvog razloga da se sloboda kretanja ne ostvaruje u potpunosti, pa tako i da predsednik Vlade Kosova Hašim Tači ne poseti Srbiju i – zašto da ne – Preševsku dolinu”, rekao je Halimi.

Predsednik Opštine Bujanovac Nagip Arifi kaže za RSE da će sačekati da vidi šta će biti urađeno po pitanju poboljšanja položaja njihovog naroda na jugu Srbije.

"Premijer je dao reč da ćemo za tri meseca opet imati zajednički sastanak. Malo je u pojedinim momentima bio neozbiljan", rekao je Arifi.

RSE: U kom smislu neozbiljan?

Arifi: Neke konkretne tačke je navodno dogovorio samo s premijerom Tačijem.

RSE: Kakve je tačke dogovorio?

Arifi: Neke tačke koje se tiču prava Albanaca i Srba na Kosovu, kao i prava Albanaca u Srbiji.Nama to nije bilo jasno.

Na naše pitanje imaju li albanski predstavnici poverenje u vlasti u Beogradu, Arifi odgovara:

“To zavisi od toga kako će Vlada Srbije nastupiti.”

S druge strane, predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliu je ističe da Dačić sa Albancima i dalje razgovara "jezikom sile i policije".

On je rekao da su albanski lideri očekivali da će se početi s rešavanjem ekonomskih, političkih i socijalnih problema koje su u februaru u Bujanovcu usvojili u okviru platforme za urgentne mere, a Dačić je očekivao da Albanci treba da reše tehničke probleme.

Sa sastanka Ivice Dačića i predstavnika Albanaca sa juga Srbije
Sa sastanka Ivice Dačića i predstavnika Albanaca sa juga Srbije
“Zatražili smo od premijera Dačića i da Srbija i Kosovo koje već pregovaraju, u pregovore uključe i problem Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medvedje uz prisustvo predstavnika medjunarodne zajednice i ambasadora Kosova u Beogradu, da znamo koji je naš status”, rekao je Musliu medijima.

Razgovoru je prisustvovao i predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković, koji je najavio da će se krajem oktobra sa albanskim liderima sastati ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

“Konkretno će se doneti predlozi za rešavanje pitanja koja su stavili Albanci. Recimo, da apoteka “Preševo” bude u okviru Skupštine opštine Preševo. Zatim, biće razgovora o funkcionisanju porodilišta koje je u završnoj fazi, završava se njegovo opremanje; biće razgovora o kadrovskom planu i obezbeđenju specijalizacije za neke lekare”, kaže Stanković.

Predstavnici albanskog stanovništva sa juga Srbije sastali su se u sredu sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Prištini, koji im je, kako nam je rekao Arifi, pružio podršku u pregovorima s Beogradom uz posredovanje EU.

Prema rečima Aleksandra Popova iz Centra za regionalizam, sada na Vladi Srbije da povuče konkretne poteze i pokaže da je iskrena u nameri da poboljša stanje na jugu Srbije.

“Ako želimo da izbegnemo novo žarište nezadovoljstva, onda bi u svakom slučaju bilo dobro da se operacionalizuje ono što je dogovoreno i da se pre svega posveti pažnja obnovi privrednih kapaciteta juga da bi ljudi videli neku perspektivu i da bi na kraju krajeva i mladi mogli da računaju da ostanu tu, a ne da se sele. Jedna od najmasovnijih pojava koja je ugrozila interese Srbije je to što je najviše lažnih azilanata s tog područja”, ističe Popov.

Na pitanje da li očekuje da se u nastavku pregovora između Beograda i Prištine uključi problem Albanaca sa juga Srbije, Popov ocenjuje da to nije realno.

“Ne mogu se povezivati te dve stvari. Sada je u žiži pažnje i Brisela i Beograda i Prištine rešenje problema na relaciji Beograda i Prištine”, zaključuje Popov.
XS
SM
MD
LG