Dostupni linkovi

Dačić: Nećemo uvoditi sankcije Rusiji uprkos pritiscima


"Odnosi Srbije i Rusije su najvišoj tački koju naše generacije pamte", rekao je Dačić
"Odnosi Srbije i Rusije su najvišoj tački koju naše generacije pamte", rekao je Dačić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nikada neće uvoditi sankcije "svom prijatelju Rusiji", uprkos pritiscima kojima je izložena.

"Rusija je najuticajniji saveznik u očuvanju našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta", rekao je Dačić na konferenciji "Rusija na Balkanu - pogled u budućnost" koja je održana 24. juna u Beogradu.

Dačić je rekao da podrška "koju daju pre svega Rusija i Kina pruža prostor Srbiji da odgovori na izazove u spoljnoj politici".

Po njegiovim rečima, Evropska unija je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, ali to ne izaziva nikakav spor u odnosima sa Rusijom i ne predstavlja smetnju za međusobne odnose.

"Odnosi Srbije i Rusije su od strateške važnosti. Oni su na najvišoj tački koju naše generacije pamte", rekao je Dačić.

Vulin: Srbija nikad neće biti član NATO

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je na istom skupu da Srbija neće biti član NATO.

"Dok je Aleksandar Vučić na čelu države ne morate da imate dilemu kakav je naš odnos prema NATO savezu", rekao je Vulin.

On je istakao da "nije slučajno što su Srbi i Rusi uvek u istoriji bili na istoj strani i što je uvek isti neprijatelj uzimao naša dva naroda za metu".

"Sve ono što počne u Srbiji, završi se u Rusiji", rekao je Vulin.

On je rekao da Srbi "imaju pravo i potrebu da budu ujedinjeni, da žive zajedno".

"Jugoslavija je poslednja država, poslednja greška, koju su Srbi napravili, a da nisu omedjili svoj prostor i nazvali ga po sebi. Ta greška se više neće ponoviti", rekao je Vulin.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković naveo je na skupu da "Rusija predstavlja najveći oslonac za Srbiju u njenoj borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i protiv stigmatizacije srpskog naroda".

Skup pod nazivom "Rusija na Balkanu - pogled u budućnost" organizovao je "Ruski centar za nauku i kulturu" u Beogradu, a prisustvovao mu je i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Srbija i Rusija održavaju bliske odnose uprkos apelima zapadnih zemalja i Evropske unije Srbiji da, kao država kandidat za članstvo u EU, uskladi spoljnu politike sa evropskom.

Rusija takođe podržava napore srpskih zvaničnika da blokira članstvo Kosova u međunarodnim institucijama, a za uzvrat zvaničan Beograd odbija da uvede sankcije protiv Rusije.

XS
SM
MD
LG