Dostupni linkovi

Dačić: Referendum o promeni Ustava u Srbiji trebalo bi da se održi 16. januara


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić: "Ukidamo cenzus za refenredum kako bi se novi Ustav usaglasio sa Ustavom koji je donet 2006. godine". Arhivska fotografija.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je u petak, 12. novembra, da bi referendum o promeni Ustava Srbije, u delu o pravosuđu, trebalo da se održi 16. januara 2022. godine.

Plan je da se 25. novembra u Skupštini usvoji Zakon o referendumu a 30. novembra, tekst amandmana na deo Ustava koji se menja, rekao Dačić za televiziju Pink, kako prenosi agencija Beta.

"Neki su mislili da to bude 29. novembar ali nisam hteo da se to vezuje za vreme socijalizma", dodao je Dačić.

On je, povodom primedbi zašto je predloženo da se u Zakonu o referendumu ukida cenzus vezan za izlaznost gradjana, rekao da se to čini kako bi se novi Ustav usaglasio sa Ustavom koji je donet 2006. godine.

Po važećem ustavu, kako bi referendum bio uspešan, neophodno je da polovina svih građana upisanih u birački spisak izađe na referendum.

Venecijanska komisija je usvojila pozitivno mišljenje o Nacrtu akta o promeni Ustava Srbije i Nacrtu Ustavnog zakona za njegovo sprovodjenje 15. oktobra, saopštilo je ranije Ministarstvo pravde Srbije.

Važeći Ustav Srbije donet je nakon dvodnevnog referenduma oktobra 2006. godine.

Već marta 2007. godine Venecijanska komisija kritikovala je Srbiju i navela da novi Ustav "ima sva obeležja ishitrenog pisanja koje nije približno prethodnim standardima". Iskazana je i zabrinutost zbog "preterane uloge parlamenta prilikom imenovanja u pravosuđu".

U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji oktobra 2020. godine kritikovana je Srbija jer nije bilo napretka u oblasti pravosuđa.

XS
SM
MD
LG