Dostupni linkovi

Dačić pozvao OEBS da sačuva statusno neutralni pristup na Kosovu


Predsedavajući OEBS-a i ministrar spoljnih i evropskih poslova i trgovine Malte Ian Borg i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić, u Beogradu, 10. aprila 2024.
Predsedavajući OEBS-a i ministrar spoljnih i evropskih poslova i trgovine Malte Ian Borg i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić, u Beogradu, 10. aprila 2024.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić pozvao je Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da sačuva svoj statusno neutralni pristup na Kosovu.

On je tokazao nakon sastanka sa predsedavajućim OEBS-a i ministrom spoljnih i evropskih poslova i trgovine Malte Ijanom Bordžom (Ian Borg).

Dačić je naglasio da je prošlo 11 godina od kada je potpisao Briselski sporazum u okviru dijaloga Srbije i Kosova, a da Zajednica opština sa srpskom većinom, koja je tada dogovorena, nije formirana "zbog odbijanja prištinskih vlasti".

On je rekao i da "zbog odsustva pritiska međunarodne zajednice na Prištinu, tamošnje vlasti ne osećaju obavezu da ispunjavaju međunarodne obaveze".

Poslednji Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, poznat kao Ohridski, Srbija i Kosovo su postigli u februaru 2023, a u martu su se usaglasili oko Aneksa primene.

Ali, beogradski zvaničnici su u više navrata poručili da neće primeniti sve odredbe sporazuma, među kojima je i obaveza Srbije da ne sprečava prijem Kosova u međunarodnim organizacijama.

Takođe, ni Kosovo ne primenjuje obaveze, posebno one koje se odnose na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Srbija i Kosovo od 2011. vode dijalog o normalizaciji svojih odnosa, uz posredstvo Evropske unije.

Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost, koju Srbija odbija da prihvati.

Ijan Brdž je istakao posvećenost OEBS-a da održi angažman u regionu i da ojača saradnju koju ima sa Srbijom, posebno u kritičnom trenutku za region OEBS-a i za svet.

"Naša diskusija je obuhvatila mnoga važna pitanja na kojima OEBS i Srbija zajedno rade uključujući napore za unapređenje sprovođenja obaveza u kritičnim oblastima kao što su vladavina prava, ljudska prava, demokratizacija i sloboda medija", rekao je Borg.

Dodao je da su demokratizacija, bezbednosna saradnja, mediji, vladavina prava i ljudska prava, uključujući prava nacionalnih manjina, oblasti koje ostaju glavni prioriteti za angažovanje OEBS-a u Srbiji.

Dačić je izjavio da Srbija OEBS smatra najznačajnijom bezbednosnom platformom, te da je spremna da doprinese dijalogu u uslovima krize u svetu.

XS
SM
MD
LG