Dostupni linkovi

Dačić: Vlada bez Dinkića i URS-a, na potezu SNS


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić predložio je da Vlada nastavi da funkcioniše bez URS-a i Mlađana Dinkića. Srpskoj naprednoj stranci Dačić je poručio da ukoliko ne prihvati ovaj predlog jedino rešenje su izbori ili nova koalicija bez socijalista. „Možda naprednjaka i Demokratske stranke, na primer ili bilo kog drugog“, kaže Dačić. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić savetuje da se što pre okonča rekonstrukcija i nastave reforme a da za izbore ima vremena. Naprednjaci u sredu donose odluku kako će dalje.

„Predlažem da Vlada Republike Srbije nastavi da funkcioniše bez Mlađana Dinkića i Ujedinjenih regiona Srbije. Ukoliko Srpska napredna stranka to ne prihvati jedino rešenje je da idemo na izbore ili eventualno nova koalicija, neka nova koalicija bez Socijalističke partije Srbije, na primer Srpske napredne stranke, Demokratske stranke ili bilo koga drugog“, ovime je premijer Ivica Dačić poslao poruku ne samo Mlađanu Dinkiću nego na neki način bacio i rukavicu naprednjacima i njihovom lideru Aleksandru Vučiću.

Ono što bi Mlađan Dinkić dobio za ustupanje ministarstva finansija i privrede očito je bilo previše za premijera Ivicu Dačića. Sam Dinkić tvrdi da resore, o kojima se govori da ih je on navodno tražio, on nije tražio, već ih je dobio na poslednjem sastanku i razgovoru sa Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem.

„Ja ovo nisam tražio, Dačić vas je slagao. Ovo su oni meni ponudili,“ rekao je novinarima Dinkić.
Mlađan Dinkić u obraćanju novinarima, 30. jul 2013.
Mlađan Dinkić u obraćanju novinarima, 30. jul 2013.

Nasuprot tome Dačić je prethodno rekao da je Dinkić u rekonstruisanoj Vladi želeo da bude potpredsednik vlade za investicije i da rukovodi Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza, da bude ministar saobraćaja, infrastrukture, turizma, telekomunikacija i informatičkog društva.

„Ne mogu da prihvatim da se opet pravi super ministarstvo, bez obzira da li je sastavljeno od delova tri, četiri ili pet ministarstava, čime smo veoma ozbiljno doveli u pitanje i ostanak u vladi nekih drugih koalicionih partnera kao što je Rasim Ljajić na primer. Moram da kažem da je Aleksandar Vučić izražavao spremnost da se nađe najbolje rešenje sa željom da Mlađanu Dinkiću i URS-u ponudi i deo onoga što po koalicionom sporazumu pripada SNS-u. Pre nego što sam sišao na ovu konferenciju za medije razgovarao sam ponovo sa Dinkićem koji mi je saopštio da sada odustaje od ovih nekih zahteva vezano za ova ministarstva,“ preneo je premijer.

Bez obzira na to što je, nakon protivljenja ministra Rasima Ljajića da se iz njegovog resora izuzmu telekomunikacije, Dinkić pristao da to ne bude deo njegovog novog ministarstva premijer je predložio da se dalje ide bez Dinkića.

Ako neće sa nama bićemo konstruktivna opozicija, uledio je ubrzo odgovor Mlađana Dinkića koji tvrdi da je Dačić insistirao da on i URS napuste vladu dok je Vučić, kaže, bio za to da URS ostane u vladi. On je optužio premijera da obmanjuje javnost u želji da zadrži premijersko mesto.

“Dačić je rekao da je ugroženo njegovo mesto premijera ukoliko ja ostanem ministar finansija. Rekao je da ukoliko SNS preuzme i resor finansija i ekonomije da neće imati motiv za prevremene izbore i da će vlada biti stabilnija. To su bukvalno reči Ivice Dačića. I naravno između ostalog je rekao da se on odriče Žarka Obradovića”, tvrdi Dinkić.

Lider URS-a tvrdi još da se Dačić boji za svoju poziciju premijera.

"Debatovali smo sinoć četiri sata jer ja nisam mogao da pronađem veliku vezu između mog napuštanja ministarstva finansija i njegovog ostanka na mestu premijera", rekao je Dinkić.

Srpska napredna stranka se oglasila, ali samo toliko da najavi da će u sredu na najvišim organima stranke doneti odluku o predlogu premijera da vlada nastavi da radi bez Ujedinjenih regiona Srbije.

Potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović rekao je za beogradske medije da je ovo sad nova situacija i da žele dobro da razmisle o svemu pre nego što donesu odluku.

"Imali smo donekle različit stav od predsednika Vlade u ovom pregovorima. Konačnu odluku ćemo doneti sutra na sastanku Predsedništva", rekao je Stefanović.

Politička crna kutija

I dok je na potezu Srpska napredna stranka poznat je stav predsednika države Tomislava Nikolića kod koga se Dačić uputio odmah nakon obraćanja javnosti.
Nikolić je, kako je preneto iz njegovog kabineta, apelovao na vladu, posebno na Srpsku naprednu stranku, da ubrzano okončaju rekonstrukciju i nastave reforme, poručivši da za izbore uvek ima vremena.

Pojedini ministri, čija je primarna briga trebalo da budu ekonomski i socijalni oporavak zemlje i dalje smatraju da su nezamenljivi, iako je očigledno da nisu pokazali rezultate koje su građanima obećali, navodi se, kako prenose agencije, u saopštenju iz Predsedništva Srbije.

U međuvremenu je i potpredsednik Vlade i ministar za trgovinu i telekomunikacije Rasim Ljajić izjavio da ne bi ostao u vladi ako bi bili ispunjeni uslovi koje je za rekonstrukciju postavio ministar finansija Mlađan Dinkić.

"U tom slučaju ja bih bio jedini gubitnik rekonstrukcije, svi ostali bili bi namireni", rekao je Ljajić kako prenose agencije, kao i da je Dačiću preneo da "ni dan neće ostati u vladi" ako Dinkićevi zahtevi budu ispunjeni.

Oglasila se i Demokratska stranka preko šefa poslaničke grupe Borislava Stefanovića koji je rekao da DS ne bi bio deo nikakve nove koalicije ukoliko bi SPS izašla iz vlade, a da je takva izjava premijera Srbije Ivice Dačića njegov "poslednji blef" pred prevemene izbore.

Politikolog Jovan Komšić kaže da je premijer Ivica Dačić potvrdio nagoveštaje da se u njegovom kabinetu više ne računa na Ujedinjene regione Srbije i njihovog lidera Mlađena Dinkića, ali i da stavovi aktuelnog predsednika vlade nisu kraj političke kombinatorike.

“Vidimo da je uloga Srpske napredne stranke ambivalentna i da u ovom momentu zadržava mogućnost ostanka URS-a u Vladi, a URS istovremeno prihvata tu novu poziciju što znači da rukovodstvo URS-a shvata da nesuđenim odlaskom u opoziciju gubi političke šanse na tržištu i prihvata poziciju “daj šta daš” a s druge strane ipak se vidi da između socijalista i naprednjaka postoji izvesna kolizija”, navodi Komšić.

RSE: Da li ta kolizija može da dovede do novih izbora u ovom trenutku?

“To se ne zna. Naprosto to je neka vrsta političke crne kutije. Sve to što se dešava, i hipotetički gledano, možda naprednjacima odgovora da oni pokažu da su sve učinili da spasu koaliciju ali da je nije moguće spasiti, i da onda ipak iznude izborni proces koji bi trebalo da overi njihov politički uticaj, ili je možda reč o tome da se ipak ide na smanjivanje broja aktera u vladi u odnosu na postojeći stranački sastav i na eventualni prijem nekih novih aktera sa manjim ambicijama koji bi bili zadovoljni da uđu u vladu,” ocenjuje Komšić.

Iako se očekivalo da nakon dvodnevnih sastanaka lidera vladajuće koalicije Vučića, Dačića i Dinkića bude doneta konačna odluka o rekonstrukciji višemesečna saga se i dalje nastavlja. Pitanje je da li samo na dan ili duže.
XS
SM
MD
LG