Dostupni linkovi

Dačić: Nastavljamo pregovore sa Prištinom, ako treba i bez EU


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da će Beograd nastaviti pregovore sa Prištinom, ako treba i bez posrednika, jer nema drugog načina za rešenje kosovskog problema.

"Već sam napomenuo da je Srbija spremna, ako ne bude više bilo posrednika, da nastavi i direktne razgovore sa samom Prištinom, pre svega zato što je problem Kosova problem Beograda i problem Prištine, i mi moramo i da nađemo način da ga rešimo", rekao je Dačić za subotnje izdanje beogradskog lista "Danas".

Odgovarajući na pitanje da li je realno da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU u junu, Dačić je rekao da je najrealnije da prestane da se rešavanje najvećeg problema Srbije vezuje samo za približavanje EU.

"Mi Kosovo rešavamo da bismo mogli normalno da živimo, a ne da bismo dobili datum. Taj datum je, opet, svakako naš cilj, i to iz istog razloga - da bismo, konačno, živeli normalno. Ali, sve vreme, u celom tom procesu, mora da nas vodi svest da Kosovo rešavamo zbog Kosova i Srbije, i da moramo da ga rešimo bez obzira na to kada ćemo, kog tačno dana, dobiti datum", rekao je on.

Hodžaj: Nema nastavka dijaloga bez posredstva EU

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je u subotu da ne može biti dijaloga Beograda i Prištine bez posredovanja Evropske unije.

"Nema dijaloga bez posredovanja EU. Srbije je neodogovorna i neodlučna. Jedini nezavisan potez koji Srbije može da učini je da prizna nezavisnost Kosova", napisao je Hodžaj na svojoj stranici društvene mreže Fejsbuk.

Hodžaj je ocenio da je srpski premijer izjavom da se dijalog može nastaviti i bez posrednika EU pokušao da "spusti na vrlo nizak nivo" Rezoluciju Generalne skupštine UN o dijalogu, posredovanju EU i uključivanju međunarodnih predstavnika u taj proces.

Istovremeno, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer poručio je u izjavi za RSE u četvrtak da još uvek nisu izgubljene sve šanse da Srbija dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. On napominje kako se nada da će se to i dogoditi pre avgusta kada se okončava njegov mandat u Srbiji:

„Šanse su još uvek tu. Definitivno. Zato što je mnogo napora uloženo na obema stranama. Koliko po pitanju dijaloga, tako i na polju reformskih procesa. Sada je potrebno finalizovati stvari, pronaći adekvatan dogovor i onda preći na implementaciju. Tako da ih ima. Mi imamo dobar momentum, i ne bi trebalo da ga izgubimo.“

Dežer je podvukao da je dogovor Srbije i Kosova prvi je naredni korak koji mora biti postignut ukoliko Srbija želi da dobije datum za početak pregovora, naveo je Dežer. On je naglasio da je u taj proces uloženo puno napora, te da ne treba biti pesimističan.

„Još uvek pokušavamo da postignemo dogovor. Napori su učinjeni u tom pravcu. Ne bi trebalo da budemo pesimistični po tom pitanju, imamo još vremena i šansi za kretanje u dobrom pravcu. Naravno ono što je jako bitno jeste da vidimo i implementaciju ovog i drugih dogovora. Uostalom, iz velikog broja zaključaka Evropskog saveta iz prošle godine. Dosta je pitanja na koja takođe moramo ukazati kao što su pitanje telefonskog saobraćaja, električne energije, a takođe moramo videti da se proces reformi produžava. To nije samo odluka za jedan dan ili jedno pitanje, to je proces i potrebno je da vidimo da taj proces ide napred. Prvi korak je da se pronađe dobar dogovor između Beograda i Prištine u predstojećim danima“, zaključio je Dežer.

Vlada Srbije početkom ove sedmice je odbila ponuđeno rešenje za Kosovo, ali i predložila hitan nastavak dijaloga sa Prištinom, uz posredstvo Evropske unije.

Na sednici Vlade Dačić je preneo odluku vrha Srbije da je ponuda za sporazum sa Prištinom neprihvatljiva.

"Vlada Srbije ne može da prihvati principe koji su usmeno predočeni pregovaračkom timu Beograda, jer ne garantuju punu bezbednost, opstanak i zaštitu ljudskih prava Srba na Kosovu. Dogovor zasnovan na ponuđenim principima nije sprovodiv tako da njegovo prihvatanje ne bi dovelo do konačnog i održivog rešenja", rekao je Dačić.

A zašto Beograd ne može da prihvati ponuđeno pojasnio je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, tvrdeći da pojedini delovi sporazuma ne uvažavaju ni minimum nacionalnih interesa.

“Ono što Srbija ne može da prihvati to je dodavanje opština severnom Kosovu, dakle četiri severnokosovske opštine za koje oni kažu da ne mogu da ih priznaju zbog njihovih administrativnih podela. Dakle, reč je o severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku. Nismo dobili nikakav odgovor o prisustvu ili neprisustvu oružanih snaga Kosova. Nemamo dovoljno jasan odgovor, ne kažem da smo tu daleko, oko obrazovanja i zdravstva. Mislim da je tu potrebno samo pojašnjenje i da tu prosto nismo daleko. Ono što je još neophodno da se dogovori, postoje razlike u onome što oni nazivaju panelima ili komorama, oko drugostepenih sudova, sudova gde se međusobno tuže i sude Srbi. Mi tražimo Apelacioni sud za severnu Mitrovicu”, rekao je Vučić.
XS
SM
MD
LG