Dostupni linkovi

Dačić: Mora se voditi dijalog


Ivica Dačić po dolasku u Mostar, 8. april 2013.
Ivica Dačić po dolasku u Mostar, 8. april 2013.
Premijer Srbije, Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak uvečer po dolasku u Mostar kako stanje nije tako katastrofično, nakon što je Srbija odbila ponuđeno briselsko rješenje za Kosovo.

"Stanje nije tako katastrofično. Imajući u vidu da psotoji dobra volja i dobra vjera da možemo doći do kompromisa, mi nismo prekinuli pregovore, mi samo se nismo složili sa principima, odnosno mislimo da su oni nedovoljni da Srbija može dati saglasnost za tako nešto, a da pri tom ne vodi do kraja računa o sigurnosti, o pitanjima pravosuđa, znači o načinima i uslovima u kojima će živjeti srpski narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić po dolasku u Mostar, gdje će u utorak učestvovati u ceremoniji otvaranja Međunarodnog sajma privrede.

"Ne mislim da je bilo ko ovdje rekao 'ne' evropskom putu. Naprotiv. Mi samo smatramo da predložena rješenja nisu u skladu sa baš evropskim standardima. Zato što u svijetu postoji na stotinu različitih primjera regionalnih vlasti, autonomija... Mi nismo tražili bilo šta što ne postoji nigdje u svijetu", dodao je Dačić.

On je istakao kako Srbija nije tražila nikakvu "posebnu pogodnost za Srbe na Kosovu i Metohiji, osim da se može izraziti ta neka posebnost i njihov identitet, kao što je i sama EU na kraju krajeva govorila".

"Rekao sam da moramo razgovarati o ključnim temama: policija, za svaki narod je bitno, ko ga čuva, ko ga brani, znači ko ga štiti, ko ga tuži, ko ga sudi, koja čizma gazi itd. Ovdje je znači bitno pitanje sigurnosti - policije. Mi smo tražili određene stvari, da se poštuje etnički sastav ljudi koji žive na sjeveru Kosova, mislim na zaposlenost u policiji, pravosuđu, ali u narednim danima ćemo razgovarati. Ovdje se mora odlučivati hladne glave. Ovdje ne smije biti iracionalan pristup. Jedno je sigurno, ne smije se ponavljati rat. Mora se voditi dijalog", istakao je Dačić, odgovarajući na pitanje reportera RSE o tome šta je minimum onog što je prihvatljivo za srbijanske vlasti.

On je naveo i kako su vlasti Srbije otvorene za nastavak dijaloga.

"Ja sam juče telefonom razgovarao i sa Catherine Ashton. Ovo nisu ni bili neki rokovi u smislu "Dana D", već su rokovi koji su uslovljeni datumima kada treba da se podnosi izvještaj Catherine Ashton o tome da li je postignuti napredak u dijalogu dovoljan za dobijanje datuma", kazao je srbijanski premijer i dodao:

"Nezavisno od datuma za početak pregovora o članstvu u EU, mi želimo da se nastavi dijalog, jer mi ne vodimo ovaj dijalog zbog datuma za početak pregovora, niti zbog EU. Vodimo ako možemo postići jedno održivo rješenje, koje bi bilo u obostranom interesu i koje bi bilo na kraju krajeva primjenljivo u praksi".
XS
SM
MD
LG