Dostupni linkovi

EU upozorava neodlučnu Srbiju da ubrza reforme


Ilustracija
Ilustracija
Srbiji je iz Brisela upućena još jedna poruka da ne sme da gubi vreme oko nastavka reformi, neophodnih za njen dalji put ka Evropi.

Visoki zvaničnik Evropske unije Miroslav Lajčak, najavio da će Evropska komisija, na jesen, usvojiti odlučujuće mišljenje za kandidaturu Srbije za članstvo, te da zbog toga, njena rekonstruisana vlada mora da iskoristi svaki trenutak. Postavlja se pitanje da li je i koliko politički vrh Srbije jasno i nedvosmisleno opredeljen da Evropa nema alternativu.

Iz Brisela je u Beograd stigla poruka o neophodnosti brzog ispunjavanja reformi, potrebnih za dalje napredovanje Srbije u evropskim integracijama, a iz Beograda u Brisel da će na sva dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, biti odgovoreno do 21. aprila.

Istovremeno, srpski premijer je imenovao potpredsednika vlade Božidara Đelića, da bude na čelu tima koji će o evropskim integracijama pregovarati.

Predsednik Odbora srpskog Parlamenta za evropske integracije Laslo Varga, takav izbor smatra dobrim, ali se istovremeno pita zašto je imenovanje došlo baš u ovom trenutku, jer još ne postoje izgledi da će pregovori uskoro i početi.

„Možda je bila namera da se pošilje poruka da je Vlada republike Srbije u ovom trenutku u potpunosti posvećena dostizanju i kandidature i datuma za početak pregovora, pa da je u tom smislu želela da pokaže da radi sve kako bi u trenutku kada ti pregovori budu započeti, bila spremna“,
kaže Varga.

Iako se u Srbiji o evro-integracijama gotovo bez izuzetka govori kao o važnom prioritetu, za razliku od ostalih zemalja u regionu, on joj nije i jedini. Najčešće se postavalja kao ravnopravan sa pitanjem Kosova. I u govorima šefa diplomatije Vuka Jeremića, EU je za spoljnu poilitiku Srbije jedan od četiri cilja.

„Prioriteti spoljne politike Srbije su Evropa, odbrana suvereniteta i teritorijalne celovitosti diplomatskim sredstvima, regionalna saradnja, odnosno dobrosusedski odnosi i ekonomska diplomatija. Te spoljnopolitičke prioritete ostvarujemo kroz spoljnopolitičko angažovanje sa celim svetom, a svet, po nama, ima četiri težišne tačke – Brisel, Moskva, Peking i Vašington“, rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

Stavovi Jeremića i spoljna politika Srbije, meta su međutim oštrih kritika kako desno, tako i levo orijentisane opozicije.

Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke, partije nastale iz redova Radikala haškog optuženika Vojislava Šešelja, kaže da mu Jeremićeva politika, najblaže rečeno, nije jasna.

„I sam sam često zbunjen... Pokušavam da razaznam šta je u stvari, konačno, ono za šta bi se cela Srbija borila i zalagala - da li je to da EU nema alternativu ili da je Kosovo i Metohija u sastavu Srbije i da je potpuno Ustavom određeno da je to naša teritorija. Naša diplomatija još uvek nije uspela da mi kaže da li se zalaže da Srbija bude u NATO ili ne... Ova diplomatija je isključivo vodila računa o tome šta misle Brisel i Vašington. Moskva i Peking su ubačeni naknadno, kada je samoproglašena nezavisnost Kosova“,
kaže lider SNS-a.

Bez koncepta

Poslanik Zoran Ostojić iz redova Liberalno-demokratske partije, stranke koja se najotvorenije zalaže za evropske integracije, smatra da je spoljna politika Srbije ka Evropi okrenuta samo deklarativno.
Zoran Ostojić

„Gospodin Jeremić izbegava da kaže šta je prvi prioritet, nego navodi i članstvo u EU i ekonomsku diplomatiju... Za nas je svakako prvi i najvažniji prioritet članstvo u EU, jer ono rešava brojne probleme. Možda se u spoljnoj politici najbolje i vidi koliko je ova vlada, u suštini, deklarativno za EU... bez nekog sadržaja“,
smatra poslanik LDP-a.

Ministar Jeremić, inače član vladajuće Demokratske stranke, takve kritike međutim odbacuje. Svojim kritičarima iz političke opozicije oba pola, poručuje da ni sami ne nude jasan koncept spoljne politike.

Jeremić: Kako bi ste vi radili da ste na našem mestu, ne znam. Da li bi ste bili onaj Tomislav Nikolić koji je 2008. rekao da je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju počinjena veleizdaja, ili bi ste bili Tomislav Nikolić koji danas u svom evro-fanatizmu pretiče i LDP. Ne znam šta bi od ta dva bilo... ali nadam se da nećemo ni videti!

Nikolić: Što ste postali tako bezobrazni?! Kada sam ja to 2008. rekao da je načinjena veleizdaja? Pa ja sam zbog toga isteran iz Srpske radikalne stranke! Isteran sam iz stranke jer sam bio za potpisivanje sporazuma!

Jeremić: Hoćete li da vam pročitam?

Nikolić: Šta da mi pročitate?!

Jeremić: Ma nemoj te... Znate da jeste!

Nikolić: Pa ja sam iz stranke isteran zato što sam bio za potpisivanje Sporazuma!

Moderator: Molim vas da ovo završimo i da nastavimo...

Nikolić: Šta da završimo!? Ako ministar spoljnih poslova ovako razgovara i sa diplomatama drugih zemalja, onda je ovo kraj Srbije!
XS
SM
MD
LG