Dostupni linkovi

Makedonija se udaljava od rešenja sa Grčkom?


Obraćanje premijera Nikole Gruevskog na Generalnoj skupštini UN-a, septembar 2011.
Nastup makedonskog premijera Nikole Gruevskog na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kao i susret sa generalnim sekretarom ove svetske organizacije Ban Ki Munom, na kome je obećao da će se pregovori sa Grčkom intenzivirati, nisu doneli ništa novo, ocenjuju analitičari.

Deo makedonskih eksperata smatra da je sve ovo samo udaljavanje od mogućeg rešenja spora o imenu.

"U izjavi on kaže da smo mi bili odgovorni i konstruktivni, da smo zemlja koja je na miran način ostvarila svoju nezavisnost, da smo promenili Ustav, da smo promenili zastavu. Međutim, on tu stavlja granicu za naše kompromise, jer je, po njemu, postignuta crvena linija", kaže bivši ministar spoljnih poslova Denko Maleski.

"Mislim da se nekako shvatilo da premijer Gruevski nema nameru za postizanje nekakvog kompromisa, u tom govoru nije bilo ni indicije za tako nešto", izjavio je politički analitičar Ismet Ramadani.

Na nastup premijera u Njujorku malo drugačije gleda politikolog Vladimir Božinovski. On smatra da je njegov govor posledica osećaja da je konsenzus u državi jači otkad je opozicija počela jasnije da iskazuje svoje stavove o ovom pitanju, odnosno da se i ona zalaže za referendum o rešenju koje bi se postiglo u pregovorima sa Grčkom.

"Nakon što je jedna strana, odnosno politika u Makedoniji izašla sa konkretnijim stavovima, sada je i premijer mogao izaći sa konkretnijim početnim pozicijama, kao što su bile grčke crvene linije. Oni su bili u prednosti, jer su imali nekakav konsenzus koji se može smatrati startnom pozicijom", kaže on.

Premijer Nikola Gruevski je za vreme boravka u Njujorku imao i susret sa medijatorom u sporu sa Grčkom Metjuom Nimicem, koji je nedavno rekao da ne planira izaći sa novim predlogom o rešenju spora, ukoliko nema šanse da on bude prihvaćen od obe strane.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG