Dostupni linkovi

Vlast sprečava istragu korupcije u zdravstvu?


Medicinski kartoni u Domu zdravlja - ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Medicinski kartoni u Domu zdravlja - ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Korupcija u Srbiji i dalje je jedan od najvećih problema društva, a zbog čega je tako možda će biti jasnije nakon izjava bivšeg policajca koji je pokrenuo još jednu veliku aferu. Državni službenik Ljubiša Milanović optužio je vlast da opstruira krivične postupke protiv pojedinaca.

Čelnici dva ministarstva u Vladi Srbije ogradili su se od izjava Ljubiše Milanovića, savetnika ministra zdravlja, koji je policiju i Tužilaštvo za organizovani kriminal optužio da se ne bore protiv korupcije u zdravstvu i da štite odgovorne.

Ivica Dačić, ministar policije, izjavio je da u MUP-u ne postoji službena beleška koja dokazuje da je Tužilaštvo kod policije intervenisalo u slučaju osumnjičenih za nezakonitu nabavku vakcina protiv svinjskog gripa.

„Samo bih želeo da skrenem pažnju da, kada je reč o istragama, onaj deo koji radi policija, i kada MUP zajedno radi sa tužilaštvom veoma često dovode do sledećih situacija... Policija prikuplja dokaze, materijale, policija po logici stvari sumnja u širok krug ljudi. A tužilac odredjuje za šta postoji dovoljan broj dokaza da neko bude procesuiran. To su uobičajene stvari koje postoje u skoro svim postupcima“, kazao je Dačić.

A sve je počelo kada je gostujući u jutarnjem programu državne televizije RTS, u kom je jedna od tema bila borba protiv korupcije, Ljubiša Milanović, savetnik ministra zdravlja, otvoreno progovorio o tom problemu. Kao medijska bomba odjeknulo je njegovo objašnjenje kako su tužilaštvo i policija radili u istrazi afere „Vakcine“.

Javna je tajna da je specijalni tužilac gospodin Miljko Radisavljević vratio krivičnu prijavu da se koriguje, da se sa nje izbaci osam imena. I sada je u zatvoru samo troje osumnjičenih zbog malverzacija pri kupovini vakcina. A ostali... Znači selektivna pravda. I o čemu mi onda pričamo danas“, rekao je Milanović.

Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal, odbacio je optužbe nazivajući ih "netačnim i proizvoljnim".

"Tužilaštvo nikada nije vršilo pritisak na druge državne organe, ali isto tako ne dozvoljava da se pritisci vrše ni prema njemu", rekao je Radisavljević.

Jovanović: Krajnje je vreme da se razreše sve afere

Zoran Stanković, ministar zdravlja, ogradio se od svog savetnika rečima da je „Milanović izneo sopstveni stav i lični utisak, s obzirom na to da je kao posebni savetnik ministra za borbu protiv korupcije u svakodnevnom kontaktu sa građanima i zdravstvenim radnicima koji ga obaveštavaju o mogućim protivzakonitim radnjama".

A kada je Ljubiša Milanović izneo ono što ministar naziva ličnim utiscima javnost je ostala bez teksta.
Vakcina protiv svinjskog gripa - ilustracija
Vakcina protiv svinjskog gripa - ilustracija

„Ministar zdravlja je imao strahovito puno problema i pritisaka zbog toga što me je imenovao za savetnika za borbu protiv korupcije. Svakakve vrste pritisaka, i političkih i svakakvih drugih. A šta su očekivali ti koji su pritiskali? Da će da dovede časnu sestru koja će da ide sa kandilom i ujutru kada dođu lopovi na posao da ih osvešta?! Ne znam, ne razumem... Pre jedno dva i po meseca otišao sam u beogradsku policiju sa jednim kompletiranim predmetom, znači sa svim dokazima. Nadležnom načelniku sam doneo predmet, a on je sve vreme na televiziji gledao crtani film. Usput me pitao o čemu se radi, zašto sam došao, da li tu postoje svi podaci. Kada sam mu odgovorio potvrdno rekao mi je: „Pa dobro, onda Vi napišite krivičnu prijavu.“ I nastavio da gleda crtani film... Ne možemo mi stalno da pričamo da ćemo da rešimo problem korupcije sa policijom u kojoj su ministru Dačiću vezane ruke. Više ja imam uticaja u policiji nego Dačić“, izjavio je Milanović.

Kada je Milanović u direktnom prenosu pred šokiranom voditeljkom završio svoje gostovanje iza kamere se začuo aplauz nekog od tehničkog osoblja, a ono što su urednici državne televizije verovatno prevideli je da taj bivši inspektor beogradske policije nema dlake na jeziku i da je nekoliko decenija bio poznat kao beskompromisni policajac.

Svojevremeno je doveo do rešavanja atentata na Ibarskoj magistrali, bio je na čelu „Poskoka“, posebnog odreda policije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, ali je ta jedinica bez objašnjenja posle kratkog perioda rada rasformirana.

Dragana Jovanović, predsednica Udruženja „Doktori protiv korupcije“, kaže za RSE da je bila iznenađena da je neko javno izneo te optužbe, ali ne i njihovim sadržajem.

„Mi smo još pre šest meseci od vladajućih struktura tražili da se konačno reši afera nabavke vakcina protiv svinjskog gripa, afera u beogradskoj Hitnoj pomoći, kao i afera vezana za trgovinu listama čekanja na radio terapiju. Posebno i zbog toga što kriminal u tim oblastima znači i ugrožavanje života ljudi. Do sada nam ništa nije odgovoreno, niti smo upoznati sa tim da li je uopšte nešto preduzeto da se krivci kazne“, kaže Jovanović.

Zbog nezakonite nabavke vakcina uhapšeni su Svetlana Vukajlović, bivša direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, i direktori dve firme preko kojih je išla kupovina. Tomica Milosavljević, koji je bio ministar u to vreme, ostao je na slobodi bez krivične prijave.

Dragana Jovanović zaključuje da je krajnje vreme da se država zaista pozabavi borbom protiv korupcije.

„Neće biti nikakvog napretka ukoliko se ozbiljno ne krene sa razrešavanjem svih afera. Bez obzira ko je sve umešan one moraju dobiti epilog. U suprotnom neće biti reforme zdravstva, nema reforme društva, i onda se ponavlja priča koja je bila i do sada“, ocenjuje Vukajlović.

Samo u aferi “Vakcine” budžet Srbije oštećen je za oko 1,3 miliona evra, jer su doze umesto 6,5 plaćane 8,5 evra.

Prema istraživanjima poslednjih nekoliko godina, zdravstvo je jedan od najkorumpiranijih sektora u Srbiji. Ti podaci pokazuju da je 13 odsto građana davalo mito lekarima tako što im je tražen novac za lekarske usluge ili su to činili sami.
XS
SM
MD
LG