Dostupni linkovi

Da li će zaživeti istočnoevropska fudbalska liga


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Ideja o osnivanju regionalne fudbalske lige postoji već godinama, ali tek ovih dana učinjeni su prvi koraci ka takmičenju u kom bi učestvovali timovi od Srbije do dalekih istočnih zemalja. U Sofiji je, na inicijativu bugarskog CSKA, održan sastanak zainteresovanih klubova na koji se ipak nije odazvala većina pozvanih velikana.

Dugo najavljivani susret u glavnom gradu Bugarske okupio je najviša rukovodstva beogradske Crvene zvezde, ukrajinske i bugarske lige, bukureštanskog Dinama, turskog Bursaspora i azerbejdžanskog Intera iz Bakua. Iako je društvo malo i za sada, osim Crvene zvezde sa oreolom evropskom i svetskog šampiona, bez fudbalskih velikana kao što su Galatasaraj ili Olimpijakos, inicijatori veruju da je ideja velika i da bi nova liga mogla da počne već na jesen 2012.

Dragoljub Simonović, generalni direktor sofijskog CSKA, kaže za RSE da bi motiv svima trebalo da bude jednostavna fudbalska formula.

“Dobitak je to da će klubovi imati jake utakmice tokom cele godine. A kada su jake utakmice i kada ima dosta publike, onda i televizija dođe. Kada dođe televizija, onda dođu i sponzori… Kada dođu sponzori onda dođu i pare”, pojašnjava Simonović.

Prema prvobitnom planu, nova liga, koja bi se zvala Istočnoevropska ili tome slično, trebalo bi da okuplja timove iz Grčke, Rumunije, Bugarske, Turske i Srbije, dok je otvorena i za članstvo klubova iz Rusije, Ukrajine i dalekog Azerbejdžana. Da li će zaživeti takmičenje od Beograda do Bakua zavisiće od mnogo faktora, ali prvi loš znak je da najveća fudbalska imena u Srbiji, Partizan i Zvezda, imaju suprotne stavove.
Đurić: Ja stvarno ne potcenjujem nikoga, ali tu bi učestvovali i neki klubovi iz Rumunije, a rumunska liga je isto odavno “u kanalu”.

Dragan Đurić, predsednik Partizana, rekao nam je da nije otišao na sastanak u Sofiju jer ne veruje da bi za taj klub predložena liga bila dovoljno dobra.

“Dakle, prvo nije dobro osmišljena. Ne znamo ko bi je igrao. Ako jedan ili dva kluba žele da učestvuju, a ostali nemaju tu ideju, mislim da je to mnogo glupo. Vidimo da su to samo siromašni klubovi, da tu nema interesovanja ni publike ni sponzora. Vidite da na sastanak u Sofiju niko nije došao. Takvo takmičenje bilo bi čak ispod nivoa domaće lige. Ja stvarno ne potcenjujem nikoga, ali tu bi učestvovali i neki klubovi iz Rumunije, a rumunska liga je isto odavno “u kanalu”. Ajde da to i “progutamo”, ali ko će da gleda CSKA i slične klubove? To neće niko da gleda”, smatra Đurić.

Ideja je da novu ligu igraju klubovi koji se ne plasiraju u takmičenja pod okriljem Evropske fudbalske federacije (UEFA) što bi, kako tvrde njeni zagovornici, za mnoge bila slamka spasa.

Marko Nikolovski, iz uprave Crvene zvezde, u pauzi razgovora u Bugarskoj rekao nam je da nema dilemu da bi istočnoevropska liga svima donela korist.

“Mnogi klubovi iz istočne Evrope rano završavaju takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope. Zato im treba ponuditi neko alternativno takmičenje u kom bi mladi igrači nastavili da dobijaju na iskustvu, i u kom bi se i dalje punili stadioni", smatra Nikolovski.

Na pitanje da li je stav Partizana prepreka da se formira istočnoevropska liga, Nikolovski odgovara:

“Ne, nije. Svako je dobrodošao u svakom trenutku ako donosi kvalitet. Nema veze, početna neslaganja će proći i idemo dalje. A sve zbog dobrobiti fudbala i zbog neke zarade, da se ne lažemo…”

Skepsa i optimizam

Kakva će biti sudbina istočnoevropske lige najviše će ipak zavisiti od UEFA, koja je diskretno poručila da još nije vreme za takvo takmičenje.

Milko Đurovski, čuveni golgeter koji je daleke 86. prelaskom iz Crvene zvezde u Partizan ustalasao ovdašnju sportsku javnost, iz Slovenije za RSE poručuje da i dan danas voli i jedan i drugi klub i da nema razloga za “fudbalski rat” komšija sa Topčiderskog brda oko nove lige, upravo zbog male mogućnosti da ona ikada počne.
Navijači fudbalskog kluba Crvena zvezda
Navijači fudbalskog kluba Crvena zvezda

“Eh, šta bi bilo kada bi bilo… Čini mi se da je možda želja da vratimo ono vreme bivše Jugoslavije kada su bili puni stadioni, kada je liga bila jaka i kada je kvalitet fudbala bio odličan. Teško da je to sada moguće. Da bi ušao u prvi tim tada bi kao fudbaler, na primer, morao da izbacim Duleta Savića, Pižona, Šestića ili nekog sličnog asa. Da bi igrao takvu ligu morao sam da budem super kvalitetan igrač. A sada?! U današnje vreme ima dosta igrača koji ne zaslužuju da igraju u Zvezdi i Partizanu. Danas svi na televiziji gledaju Real Madrid, Barcelonu, Mančester… Nikoga ne zanima Levski iz Sofije. Ako bi i počela ta nova liga, igrali bi Zvezda i Levski i na beogradskoj Marakani i ne bi bilo više od pet hiljada ljudi. Jer sve je danas napravljeno da bi se igralo u Ligi šampiona i Ligi UEFA. I opet, na kraju krajeva, ni Liga UEFA nije dobro posećena” , kaže Đurovski.

Legenda Crvene zvezde i jugoslovenskog fudbala Dušan Savić, sada je direktor UEFA Trenerske škole Fudbalskog saveza Srbije. I dan danas sa prijateljima odigra rekreativno, i kaže da mu fudbalski instinkt i znanje govore da je ideja istočnoevropske lige čist promašaj.

“Mi ne znamo ni kog bi formata bila ta liga, kako bi se popunjavala ni čemu služi. A pogotovu što nije konsultovana UEFA, pa za njeno osnivanje nema ni blagoslova evropskih fudbalskih vlasti. Korisnije bi bilo da se svi klubovi koji su u toj priči posvete domaćem prvenstvu i izbore izlazak u evropska takmičenja. Jer naši navijači traže samo velike evropske utakmice koje imaju takmičarski karakter”, ističe Savić.

Zainteresovani klubovi sastaće se ponovo za mesec dana da bi diskutovali o novoj ligi.

Dragoljub Simonović, direktor CSKA, bugarskog kluba koji je pokrenuo čitavu priču, uprkos svemu ostaje optimista.

“Kao i svaka dobra ideja, u početku ima dosta onih koji su za ali i mnogo onih koji su protiv. Ako budemo pametni, ako se budemo dobro organizovali i vredno radili, mislim da uopšte neće biti problema”, uveren je Simonović.

Ako ova ideja ikada bude realizovana, istočnoevropska liga na neki način bila bi paralelno takmičenje Ligi šampiona i Ligi Evrope, igrala bi se po sličnom formatu i u istim treminima - utorkom i sredom.
XS
SM
MD
LG