Dostupni linkovi

Đukić Dejanović: Izbori će biti raspisani i na Kosovu


Slavica Đukić Dejanović sa predstavnicima opština sa severa Kosova, 6. mart 2012.
Slavica Đukić Dejanović sa predstavnicima opština sa severa Kosova, 6. mart 2012.
Pored upozorenja da bi organizovanje izbora sa severu Kosova bilo štetno po interese Srbije u procesu evrointegracija, službeni Beograd i dalje najavljuje organizovanje lokalnih i parlamentarnih izbora na Kosovu.

Pitanje funkcionisanja paralelnih institucija na severu Kosova, proteklih meseci bilo je presudno u odnosima Srbije i Evropske unije, ali i Beograda i onih koji su podizali barikade, palili prelaze i organizovali referendum o neprihvatanju kosovskih institucija.

Međutim sada je kada je iz Brisela stiglo zeleno svetlo na evropsku kandidaturu, više je nego izvesno da Beograd nastavlja starim putem. Namerava da podrži zahteve Srba sa severa da se parlamentarni i lokalni izbori održe na Kosovu.

“Lokalni izbori biće raspisani u svim sredinama u kojima je odbornicima istekao mandat i neće se praviti nikakva razlika između opština na severu i jugu Kosova”, rekla Slavica Đukić Dejanović, posle sastanka sa predstavnicima Srba sa severa Kosova.

Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović kaže da je predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, čelnicima tri opštine sa severa Kosova “dala duboko uverenje da će i lokalni i parlamentarni izbori biti raspisani na teritoriji cele Srbije, uključujući celokupno Kosovo”.

Na pitanje kako komentariše stavove međunarodne zajednice da je raspisivanje izbora na Kosovu u organizaciji Beograda suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, Božović tvrdi da to pitanje nije jasno definisano u tom dokumentu.

Iako je do raspisivanja izbora 13. marta ostalo manje od nedelju dana, Momir Kasalović potpredsednik opštine Mitrovica veruje da će vlasti u Beogradu, poštujući sopstveni ustav i zakone, na čitavoj teritoriji Kosova raspisati izbore.

„Mi očekujemo da će ova vlast uprkos svemu raspisati izbore na čitavoj teritoriji države Srbije, što uključuje i Kosovo. Ono čemu se mi protivimo, to je da pominje neka varijanta raspisivanja lokalnih izbora u dve opštine na severu, a da se ostatak Kosova zanemari. Ja lično kao i ostatak stanovništva očekuje da će izbori biti raspisani kada budu raspisani i u ostalom delu Srbije i da će naši građani moći da se izjasne za svoje predstavnike“, kaže Kasalović

Pedagoška mera

Evropski zvaničnici više puta su ponovili da bi podrška organizovanju izbora bila štetna po Srbiju. Čak Rezolucija 1244 ne predviđa mogućnost da Srbija raspiše lokalne izbore na Kosovu, osim u saradnji sa međunarodnom zajednicom, koje ovog puta očigledno nema. Jedino na šta se službeni Beograd može pozvati to je sopstveni Ustav.

Upitali smo Lasla Vargu predsednika skupštinskog odbora za evropske integracije, da li Srbija treba da raspiše izbore na severu Kosova.

Laslo Varga, foto: Vesna Anđić
Laslo Varga, foto: Vesna Anđić
„Zavisi sa kog aspekta posmatrate ovo pitanje. Ukoliko ga gledate iz aspekta ustavnosti onda je odgovor da. Ukoliko gledate iz aspekta evropskih integracija i cilja da Srbija postane članica evropske unije – onda je odgovor ne. Dakle za proces Evropskih integracija to bi sigurno značilo štetu. Mislim da je potpuno jasna izjava komesara za proširenje od pre neki dan, da bi to bio praktično jedan potez koji ne bi išao u prilog evropskim integracijama”, podvlači Varga.

Raspisivanje lokalnih izbora na Kosovu za Srbiju jeste ustavna obaveza. Međutim Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa, kaže da vlasti u Beogradu treba da raspišu izbore samo tamo gde mogu da utiču na odluke.

„Nedavni referendum je dokaz da Srbija ne može da utiče na odluke tih opština, da one vode samostalnu politiku. Ne priznaju ni jednu vlast, priznaju samo svoju. Neka se onda samoorganizuju i samobiraju. Ja mislim da Srbija ne bi trebalo ovaj put da ne raspiše izbore, ako ništa drugo onda kao pedagošku meru”, kaže Dereta.
XS
SM
MD
LG