Dostupni linkovi

Rusi prijete gašenjem KAP-a zbog računa za struju


Podgorički kombinat aluminijuma
Podgorički kombinat aluminijuma
Pošto su građani Crne Gore, kao sasvim izvjesnu, prihvatili činjenicu da će umjesto ruskog investitora otplaćivati dug podgoričkog Kombinata aluminijuma od preko 130 miliona eura, ruski menadžment u KAP-u već traži nove povlastice. Ovoga puta u vidu novih subvencija za električnu energiju.

Pojam "državne subvencije za električnu energiju" ima sasvim jednostavno značenje. To je, zapravo situacija kada država nekome odobri da račun za potrošenu struju ne mora da izmiruje u cjelosti jer će jedan dio, umjesto njega, plaćati građani.

Ruski investitori koji gazduju podgoričkim Kombinatom aluminijuma, od 2005. godine, kada su kupili većinski paket KAP-a uživaju ovu povlasticu. Isprva je važila do 2010, ali je crnogorska Vlada, senzitivna na teškoće stranog investitora, odobrila nov popust na teret već opterećenih građana do 2012. godine kome krajem aprila ističe rok.

Oleg Deripaska
Oleg Deripaska
U međuvremenu KAP kojim, sada kao ravnopravan suvlasnik sa državom, upravlja Centralno-evropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske je uslijed globalnih događaja: ekonomske krize, pada cijene aluminijuma i poskupljenja struje, ali i neodgovornosti samog investitora prema kompaniji koju je kupio i državi u koju je došao jer su, podsjetimo, prije krize ostvarivali enormne profite, upao u velike probleme.

Vlada je onda pristala da im bude žirant za 132 miliona eura kredita koji se sada ne otplaćuje redovno, a u domaćoj javnosti se smatra sasvim izvjesnim da će taj dug morati da otplaćuju građani Crne Gore.

Ruski menadžment, kao da je svjestan da će Vlada Crne Gore, na račun sopstvenih građana, u beskraj izlaziti u susret njihovim zahtjevima sada prijete: ako ne dobiju nove subvencije za struju - zaustaviće proizvodnju, što bi zbog specifičnosti tehnološkog procesa značilo kraj za ovu kompaniju.

"U razgovoru sa izvršnim direktorom prezentovao je sindikatu da postoji mogućnost gašenja fabrike ukoliko se ne iznađe rješenje za dalji nastavak rada i to počev od 1. marta. Zašto gašenje? Zato što je kombinat zadužen, zato što su krediti došli na naplatu, ukidanjem subvencija za struju cijena bi bila mnogo, mnogo veća nego prodajna cijena i stvorili bi se za još veće zaduživanje, za još veći minus i da u tom slučaju ne bi bilo isplativo za vlasnika kombinata da kombinat uopšte radi", navodi predsjednik Sindikata KAP-a Rade Krivokapić.

Kakve su opcije

Upućeni od strane Ministarstva ekonomije, informaciju o prijetnji Rusa da će zatvoriti KAP ukoliko im se ne ispuni zahtjev da im građani, koje je to do sada koštalo više desetina miliona eura, i dalje plaćaju dio računa za struju, zatražili smo od predstavnika državnog kapitala u bordu direktora Kombinata Nebojše Dožića.

"Zvanični zahtjev za Bord direktora ja nijesam dobio", kazao je on.

O konstataciji da vjerovatno neformalno komunicira sa članovima borda Dožić je rekao:

"Ostale članove borda nijesam gledao baš, baš odavno. Ja sam direktno sa direktorom borda tražio sastanak, ali on nije u Crnoj Gori i kada dođe vidjećemo se".

Na upit da li iz Ministarstva ekonomije ima bilo kakvih naznaka da se ruskim zahtjevima za produženje subvencija izađe u susret, Dožić odgovara:
Podgorički kombinat aluminijuma - ilustracija
Podgorički kombinat aluminijuma - ilustracija

"Saglasno ugovoru o poravnanju ja mislim da to nije moguće. Ja nikakvih naznaka nemam iz Ministarstva ekonomije da bi se to nastavilo."

Prema riječima Krivokapića, može se zaključiti da predstavnik Vlade ipak ima određenu komunikaciju koja se na relaciji Vlada - KAP vodi o ovim problemima, kao i da se kao jedna od mogućih solucija ponovo pominje"pomoć KAP-u".

"Imamo direktnu komunikaciju sa Ministarstvom ekonomije preko predstavnika Vlade i stav ministarstva, a samim tim i vlade je da razmišlja o svim mogućim opcijama, a to je i oko preuzimanja, i oko pomaganja u KAP-u, a i oko pojavljivanja trećeg partnera. Dakle, nemaju ništa konkretno ali prate situaciju i da će blagovremeno reagovati. Ja se nadam da će se to ispoštovati, jer ako bude drugačije biće problema za sve", ocjenjuje Krivokapić.

Pošto je pomenuo da je jedna od opcija pomoć kombinatu na pitanje da li to znači da je u igri ponovo produženje subvencija za struju, Krivokapić odgovara:

"Ono što je sigurno jeste da će se sve staviti na papir i na sto i naći će se najmanje štetna rješenja. Država ako ne bude pomagala bojim se da će ugasiti samu sebe" .

"Kombinat aluminijuma ne može da opstane bez subvencija za struju", tvrdi analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović koji kaže da postoje dvije varijante: nove subvencije ili da država u potpunosti preuzme KAP.

"U svakom slučaju da je vlada trebalo da preuzme odgovornost za KAP i da po mogućnosti preuzme vlasništvo i da sama subvencioniše cijenu struje, ali da preuzme odgovornost i upravljanje kompanijom", smatra Đukanović.
XS
SM
MD
LG