Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Da li su društva Balkana spremna za doniranje organa?


Ilustracija

U ovotjednom izdanju rubrike „Glasom mladih“ bavimo se doniranjem organa. Sve više mladih u svijetu, a i onih koji to nisu, daju saglasnost u donorskim karticama da u slučaju smrti žele donirati organe. U BiH, ali i u zemljama regije još uvijek nije razvijena kolektivna svijest o doniranju organa. Ne možemo se baš ni pohvaliti medicinskim dostignućima u transplataciji organa. Što o ovoj temi misle mladi u Banjaluci, raspitao se naš Gojko Veselinović.

Stavovi mladih u Banjaluci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
Direktan link


Aktualni zakon koji regulira područje doniranja organa i transplatacije u Crnoj Gori propisuje da su u slučaju moždane smrti svi građani donori po automatizmu - izuzev ako se osoba izričito izjasni tokom života da ne želi biti donator. Isti zakon propisuje i da za doniranje organa takve osobe pristanak mora dati njegova obitelj.

To je jedan od razloga koji liječnici navode kao uzrok izuzetno malog broja kadaveričnih donora organa, dok su u dosadašnjim transplatacijama, najčešće bubrega, donori u najvećem broju bili bliski živi srodnici. Iz Budve se javila Jasna Vukićević.

Mišljenja mladih u Budvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
Direktan link

Većina mladih u Srbiji podržava doniranje organa i dobro je informirana o toj strani medicine. Neki od njih, sa kojima smo razgovarali u Beogradu, kažu da su o tome uglavnom obaviješteni preko medija, i dijelom u školi ili na fakultetu. Sa njima je razgovarao Zoran Glavonjić.

Mladi Beograda o doniranju organa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
Direktan link

Kompletnu emisiju možete preslušati ovdje:

Radio magazin: Glasom mladih
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG