Dostupni linkovi

Naučnici potvrdili otkriće bozona nalik Božjoj čestici


Istraživanja u CERN-u o Higgsovom bozonu
Istraživanja u CERN-u o Higgsovom bozonu
Naučnici u istraživačkom centru CERN u Švicarskoj otkrili su novu subatomsku česticu koja bi mogla biti Higgsov bozon, za koji se vjeruje da je bio ključan u stvaranju svemira, objavljeno je u srijedu u Londonu.

"Mogu potvrditi da je otkrivena čestica koja je u skladu s teorijom o Higgsovom bozonu", rekao je u Londonu John Womersley, čelnik britanskog Vijeća za znanost i tehnološke ustanove.

Joe Incandela, portparol jedne od dviju ekipa koje su tragale za Higgsovim bozonom, rekao je da je to "preliminarni rezultat, ali da je vrlo jak i čvrst".

„Rezultati jesu preliminarni, ali izmjereni signal koji vidimo daje dramatičan efekat. Zaista je riječ o novoj čestici. Znamo da ona mora biti bozon i to najteži bozon ikada nađen“, navodi portparol CMS eksperimenta Joe Incandela, a prenosi b92. „Implikacije ovoga su izuzetno značajne i upravo zbog toga moramo vrlo detaljno analizirati i provjeriti rezultate.“

„Teško je ne biti uzbuđen zbog ovakvih rezultata“, rekao je CERN-ov direktor istraživanja Sergio Bertoluci. „Prošle godine smo objavili kako ćemo u 2012-oj ili naći novu česticu nalik na Higgsov bozon, ili isključiti mogućnost njegovog postojanja. Uz sav neophodan oprez, čini mi se da se sada nalazimo na raskrsnici: nova čestica koja je uočena ukazuje na budući put u pravcu detaljnog razumjevanja onoga što vidimo u podacima.“

Rezultati koji su danas predstavljeni označeni su kao preliminarni. Oni su zasnovani na podacima prikupljenim tokom 2011. i 2012, dok se neki podaci iz 2012. još uvijek analiziraju.

Sledeći korak, kako piše B92, jeste precizno utvrđivanje prirode ove čestice kao i njenog značaja za razumijevanje univerzuma.

Teorija o tzv. Božjoj čestici, odnosno hipotetskoj elementarnoj čestici kojom se objašnjava masa drugih čestica, postavljena je 1964. godine.

Teoriju je postavio škotski fizičar Peter Ware Higgs, ali do danas nije eksperimentalno dokazano njeno postojanje.Poslije skoro pola vijeka traganja, naučnici su, izgleda, uspjeli da potvrde postojanje tzv. Božije čestice, odnosno Higgsovog bozona.

Tokom eskperimenata stvoreni su uslovi za koje se smatra da su postojali djelić sekunde nakon Velikog praska iz koga je, kako se vjeruje, nastao svemir.

"Sudarač" se nalazi u tunelu ispod granice između Švicarske i Francuske, a funkcioniše tako što sudara zrake protona, subatomskih čestica, pri brzini koja gotovo dostiže brzinu svjetlosti.

Prema teoriji, u svakom trilionu sudara trebalo bi da nastane svega nekoliko Higgsovih bozona prije nego što se gotovo odmah raspadnu. Njihovo raspadanje ostavilo bi trag koji bi se ogledao kao "veliki skok" na grafovima koji prate kretanja čestica.

Iako je tokom rada stvoreno 1.600 triliona sudara, manje od 300 puta pojavilo se nešto za šta naučnici misle da bi mogao biti Higgsov bozon.

Sada se vjeruje da su oba nezavisna istraživanja došla do istog rezultata.

CERN želi da oba tima potvrde postojanje Higgsovog bozona sa sigurnošću od pet sigmi, odnosno 99.99995 posto, što govori o značaju rezultata pokusa sa ovom neuhvatljivom česticom.

"Božija čestica" je ono što subatomskim česticama daje masu i zato je fizičari smatraju ključem za razumijevanje svemira.

Bez mase, subatomske čestice ne bi se mogle da se spoje u atome koji čine sve u svemiru, već bi samo letjele naokolo pri brzini svjetlosti.
XS
SM
MD
LG