Dostupni linkovi

Ima li smisla konkurs za šefa policije u Crnoj Gori?


Vladan Joković
Vladan Joković
Iako procedura izbora novog direktora crnogorske policije nije ni počela, najuticajniji mediji su objavili, pozivajući se na izvore iz vladajuće koalicije, da će pobjednik konkursa biti dosadašnji šef carina i nekadašnji direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladan Joković.

Da li se ovim stvara atmosfera dogovorenog izbora šefa policije i kakav je uopšte smisao konkursa?

Dva sata nakon što je istekao rok za prijavljivanje kandidata na mjesto šefa crnogorske policije, državna televizija objavila je saznanje da će za novog direktora Uprave policije biti izabran Vladan Joković, aktuelni šef carine. Dodajmo da konkurs još nije formalno završen jer postoji mogućnost da poštom pristignu nove prijave. Ova vijest je potvrđena iz vladajuće koalicije i drugim medijima, štampanim i elektronskim. Osim Jokovića, na konkurs su se prijavili visoki policijski funkcioner Zoran Ulama i Radivoje Merdović iz poreske uprave. Na pitanje kako komentariše činjenicu da su mediji, pozivajući se na izvore iz vlasti, objavili pobjednika konkursa i prije nego što je procedura počela, Zoran Ulama kaže:

„Tačno je to što vi kažete ali mislim da ne vrijedi govoriti o nečemu što je teško objasniti. I ja sam čuo za to”.

Raško Konjević
Raško Konjević
Prvi korak u predstojećoj proceduri izbora šefa policije je testiranje kandidata, nakon čega će ih intervjuisati ministar policije Raško Konjević. Nakon što ministar policije odabere kandidata, prijedlog se prosljeđuje Vladi i Skupštini koja daje mišljenje o konkretnom rješenju.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević nije želio da komentariše činjenicu da su mediji objavili ime budućeg direktora Uprave policije i prije nego što je on obavio intervju sa kandidatima i dostavio predlog Vladi.

Član odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić ocjenjuje da mediji vole da kadruju, ali da je činjenica da će se o šefu policije tek odlučivati. Na pitanje da li proceduru započetu konkursom za izbor šefa policije može derogirati unaprijed objavljeno ime pobjedinika, Stanišić kaže:

„Ne znam da li mogu da ga derogiraju ali u svakom slučaju to nije dobro, to nije na nivou profesionalnosti, to ja mogu slobodno da kažem. Zaista odlučivati o nečemu prije nekoga ko treba da odlučuje, posebno mediji ne bi trebalo da se bave. Odbor čiji sam ja član će o tome raspravljati i vjerujem da će se opredijeliti za onog kandidata kojeg predloži vlada ali to mišljenje odbora u krajnjem vladu ne obavezuje. Da li će to biti gospodin Joković, Ulama ili Merdović ili neko od eventualno novoprijavljenih kandidata, ja to ne znam“.

Podsjećajući na ranije neuspješne pokušaje izbora šefa policije i važnost da tu funkciju pokrije najkvalitetniji kadar, Predrag Bulatović, opozicioni predstavnik odbora za bezbjednost ocjenjuje, da je velika odgovornost na Vladi i ministru unutrašnjih poslova:

„Moramo konstatovati da se sada stvara klima kao da je sve završeno. Ja ne želim da je sve završeno i sve dogovoreno. Zato je na ispitu vlada, posebno ministar unutrašnjih poslova i parlamentarna većina da li će učiniti besmislenim javni konkurs. To je nešto što je sa posebnom pozornošću pratila EU uz donošenje Zakona o unutrašnjim poslovima. Ako sada bude sve unaprijed dogovoreno i bude politički dogovor, mislim da će to biti jasan signal za naše evropske partnere za poglavlja 23 i 24“.

Borislav Banović iz Socijaldemokratske partije smatra da konkursna procedura treba da bude sprovedena i da je odgovornost na Vladi, ali i vidi problem u unaprijed objavljenom izboru novog šefa policije

Poštuje se zakon ali sve više u formi. Negdje i razumijem ljude koji na te konkurse gledaju kao na unaprijed završenu stvar. Ipak mislim da mišljenje daje ministar da o tome odlučuje vlada i da je na njima odgovornost da to lice u svakom pogledu i profesionalnim i morlanim i drugim sposobnostima odgovara tom mjestu. Naopako je to što se unaprijed saopštava ili naznačava, ako je sve ovo tačno i ako možemo vjerovati medijskim spekulacijama i izjavama. Bili smo ranije svjedoci da mediji baš ne pogode ko će biti ministar ili neki potpredsjednik i tako. Kao član odbora sam zadovoljan da među kandidatima imamo dvojicu profesionalaca i u tom smislu je donekle olakšano i ministru i vladi da odluče“.
XS
SM
MD
LG