Dostupni linkovi

Da li je Njegošev Gorski vijenac primjer diskriminacije u Crnoj Gori - tema je debate kojom su srednje škole Budve, Kotora, Tivta i Cetinja obilježile kampanju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", u organizaciji OEBS-a, Opštine Budva i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Pobjednički tim debatera iz Tivta zastupao je stav da Njegoševo djelo predstavlja primjer diskriminacije žena, a mladi su tako pokazali ne samo da umiju da analiziraju probleme i debatuju o njima, već i da smiju da dekonstruišu i do skoro "nedodirljive idole".

Stav da je Njegošev Gorski vijenac primjer diskriminacije žena u Crnoj Gori zastupale su Ana Puljez i Jelena Papović iz tivatske srednje škole Mladost. Od 33 lika u tom djelu samo su 2 žene, bez prava glsa, sjenke i vlasništvo muškarca.


Kotorske gimnazijalke Ivana Tomčuk i Ksenija Iavnović zastupaju tvrdnju da Gorski vijenac nema primjera diskriminacije žena


Uspješniji je bio tivatski debatni tim, a učesnice finala pitamo kako ocjenjuju položaj žene u Crnoj Gori.

  • 16x9 Image

    Jasna Vukićević

    Dopisnica RSE od 1999. godine. Sarađivala sa više crnogorskih i regionalnih medija. Po obrazovanju profesorica engleskog jezika i književnosti.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG