Dostupni linkovi

Da li će Srbiji pomoći još jedno telo za evrointegracije


Ilustracija
Ilustracija
U trenutku u kome je postalo jasno da će se za datum o otpočinjanju pregovora o članstvu u Evropskoj Uniji sačekati barem još šest meseci, a možda i duže, Vlada Srbije je odlučila da osnuje novo Koordinaciono telo za proces pristupanja.

Na čelu tog tima biće premijer Ivica Dačić, činiće ga potpredsednici i drugi članovi vlade, a njihov će zadatak, kako je objašnjeno, biti “usmeravanje rada organa državne uprave u procesu evropskih integracija”.

Telo se, međutim, osniva uprkos tome što vlada već ima Kancelariju za evropske integracije, kao i potpredsednika zaduženog za taj proces, pa se postavlja pitanje da li je, sa stanovišta institucija, njegovo osnivanje zaista neophodno.

“Stručna koordinacija je u nadležnosti Kancelarije, a politička je u nadležnosti potpredsednice, tako ovo telo pomalo deluje kao da je u nekom međuprostoru”, kaže zamenik predsednika Skupštinskog odbora za evropke integracije, Laslo Varga.

Kako bi onda, u kontekstu efikasnosti na evropskom putu Srbije, novo Koordinaciono telo moglo da pomogne, naročito kada se uzme u obzir da sličnih institucija već ima toliko da nadležnosti ponekad postaju konfuzne?

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković, zaključuje da je u pitanju politički marketing.

“Jedina funkcija bi možda bila da ono, koliko toliko, nadgleda i koordiniše rad onih državnih organa koji su direktno zaduženi za obavljanje tog posla. Tako da se meni čini da je jedini cilj tog tela da služi za promociju evropskog imidža premijera i njegovih nadležnih saradnika. Uopšte uzev, u poslednje vreme postoji jedan kontinuitet osnivanja tih parapolitičkih tela koja imaju za cilj da manje ili više simbolički u medijima prikažu da naši političari imaju neku vrste evropkog ili nekog drugog imidža u zavisnosti od potreba političkog trenutka i popularnosti određenih ideja u javnosti. Dakle, to telo nema neko naročito opravdanje osim u kontekstu neke dnevno – političke promocije, u ovom slučaju premijera Ivice Dačića”, ocenio je Stanković.

Ključni nacionalni prioritet

Sadašnji premijer Ivica Dačić nikada nije pokazivao preveliki entuzijazam prema EU i čak i kada bi rekao nešto pozitivno, uskoro bi, nekada i u istom danu, dao potpuno kontradiktornu izjavu.

Sada je na primer, u susretu sa predsedavajućim delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, Edvardom Kukanom, evrointegracije nazvao “ključnim nacionalnim prioretom”, dodavši da je Srbija spremna da započne pregovore o članstvu i da očekuje da će se to dogoditi veoma brzo

“Mi smo apsolutno spremni na punu saradnju sa Evropskim parlamentom i drugim evropskim institucijama i spremni smo ne samo da usaglašavamo naše zakonodavstvo sa evropskim, nego smo spremni i da stvaramo takav ambijent da će se proces koji ovde vodimo, neminovno završiti članstvom u EU”, rekao je Dačić, koji je, međutim, nekoliko sati kasnije rekao i da u „izboru između EU i Kosova, Srbija nikada neće izabrati EU".

Dačić je i ranije ulazio u polemike sa evropskim zvaničnicima koji bi saopštili neophodne uslove za nastavak evointegracija, vezano kako za Kosovo, tako za korpuciju ili zaštitu ljudskih prava:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00
Direktan link


Za analitičara Dejana Vuka Stankovića, takva vrsta nedoslednosti nije nelogična.

“Logično je da Dačić, kao poitičar koji sedi na obe stolice – nacionaliste i evropljanina, u zavisnosti potrebe političkog trenutka, malo bude jedno, a malo bude drugo. To je, isto tako, jedan kontinuitet sa praksom iz prethodnog vremena, zasnovan zapravo na paroli “I EU i Kosovo” koja je i Dačićeva parole i rukovodeće načelo i na mestu premijera. Dakle, nema tu nekog autentičnog i odgovornog pristupa evropskim integracijama, to je više u funkciji toga da se evropski imdiž koliko – toliko očuva i da se eventualno zakuca na vrata nekome ko misli da je dobra ideja ići u pravcu EU. Ali to, zaista, sa samim procesom evropskih integracija nema mnogo veze”, ocenio je Stanković
XS
SM
MD
LG