Dostupni linkovi

Da li će lokalna vlast preživeti Ugljaninove izjave


Sulejman Ugljanin

Protestna šetnja Bošnjačkog nacionalnog veća u Novom Pazaru, organizovana zbog, kako su naveli diskriminacije Bošnjaka i izjave koje je o ugroženosti Bošnjaka tom prilikom dao lider BNV-a Sulejman Ugljanin, izazvali su žestoke rekacije. Otvoreno je i pitanje da li će se održati vladajuća koalicija u Prijepolju i Priboju, u kojoj je ostvaren zanimljiv spoj upravo Ugljaninove Stranke demokratske akcije, te desno orjentisane Demokratske stranke Srbije.

„Ja se lično odlično slažem sa ljudima iz stranke Sulejmana Ugljanina, moj zamenik je predstavnik SDA“, kaže član Predsedništva DSS Vukosav Tomašević. „Ukoliko SDA stane iza stavova Ugljanina i ukoliko oni ostanu pri ovakvim ucenama o stanju u Srbiji a pogotovu ukoliko bude pokušaja da na neki način Ugljanin internacionalizuje ovaj nepostojeći problem, naravno da ćemo razmisliti o svemu“, dodaje Tomašević.

Tomašević je i predsednik Skupštine opštine Prijepolje, u kojoj Bošnjaci čine oko 42 odsto Bošnjaka. On odbacuje tvrdnje o njihovoj ugroženosti, a kao posebno problematičnu navodi Ugljaninovu izjavu o NATO, koja, po njegovim rečima, suštinski predstavlja poziv za okupaciju Srbije. Cilj takvih tvrdnji je, kaže on destabilizacija države Srbije i "unošenje nemira i zabrinutost među građane Raške oblasti". A posebno u multietničkim sredinama kakve su i Prijepolje i Priboj gde SDA participira u vlasti.

„Siromaštvo, glad i beda koji se šire, ugrožavaju i Srbe i Bošnjake. Kada na ovim prostorima krene neki ekonomski boljitak, tada će i ovakve izjave poput Sulejmana Ugljanina ostati iza nas“, kaže Tomašević.

Podsetimo, predsednik Bošnjačkog Nacionalnog Veća (BNV) Sulejman Ugljanin je tokom protestne šetnje i skupa pod sloganom "Za pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom i za evropsku budućnost", rekao: „ I od ove šovinističke tvorevine koju zovu srpska država Srbija, želimo da napravimo jednu demokratsku, modernu evropsku državu Srbiju. Tražićemo pomoć, pa makar da NATO pakt da dodje da štiti Bošnjake“.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović iz Srpske napredne stranke, na pominjanje mogućnosti da bi zbog Ugljaninovih izjava moglo da dođe do pucanja opštinske vlasti, navodi da je koalicija u tom mestu „pravljena prema ljudima i njihovoj stručnosti, pa tek onda prema stranačkoj pripadnosti“.

„Znam da su zadovoljni što se tiče i republičke, i lokalne vlasti i prava koja mi ostvarujemo. Sve bošnjačke stranke u Priboju su u vlasti. I znam da su zadovoljni“, uverava Rvović.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG