Dostupni linkovi

Da li će komisija pomoći da se rasvijetle napadi na novinare


Protest novinara zbog napada na kolege, mart 2012.
Protest novinara zbog napada na kolege, mart 2012.
Nerasvijetljeni napadi na novinare u Crnoj Gori trebalo bi da budu predmet analize komisije sastavljene od pripadnika policije, tužilaštva, nevladinog sektora i medija. Komisija bi trebalo da bude formirana do kraja godine, a baviće se analizom dosadašnjeg postupanja u slučajevima nasilja nad novinarima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će do kraja godine formirati komisiju za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama starih i nedavnih slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i ubistvo poslenika javne riječi. To je predviđeno akcionim planom za poglavlje 23, a komisiju će činiti predstavnici MUP-a, Uprave policije, tužilaštva, nevladinih organizacija i medija, najavo je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević u intervijuu dnevnom listu "Dan".

Komisija će imati za cilj da prikupi i razmotri svu relevantnu dokumentaciju na osnovu koje će se istražiti razlozi za nerasvjetljavanje ovih krivičnih djela. Ova najava ministra unutrašnjih poslova je uglavnom pozdravljena od medijske zajednice.

Mladen Milutinović iz dnevnog lista "Dan" očekuje da pristup problemu nasilja nad novinarima bude mnogo ozbiljniji.

"Ostaje da čekamo da vidimo ko će da vodi tu komisiju, koji će njen sastav da bude i tako dalje. U svakom slučaju, pozdravljamo taj njegov inicijalni potez ali ćemo da vidimo koji će dalji red poteza biti. Sve zavisi od toga kako će komisija da radi, a to u Crnoj Gori može uglavnom brzo da se vidi. Dakle, hajde da sačekamo njihove prve rezultate, pa onda da komentarišemo njihov rad", kaže Milutinović.
Tea Gorjanc Prelević
Tea Gorjanc Prelević

I Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava ocjenjuje, da je formiranje komisije nova šansa da se vidi zbog čega nije bilo napretka i zastoja u istragama i ko je odgovoran. O potencijalnim rezultatima Gorjanc Prelević kaže:

"Da li će biti rezultata to po meni najviše zavisi od toga ko će biti u toj komisiji, od poverenja koje oni uživaju u javnosti i od toga da li će njima lično biti dostavljene neke informacije. Komisija će svakako moći da izvrši uvid u sve ono što zvanično Uprava policije činila u tim slučajevima. Vrlo je lako tu proveriti da li su provedene sve razumne radnje koje je trebalo po nekakvim pravilima policije budu provedene ili nisu. Ako nisu svi očekujemo da se utvrdi zašto nisu i ko je odgovoran što nisu, a takođe i da taj koji nije snosi posledice".

Društvene anomalije

Gotovo ni jedan ozbiljniji napad na novinare, urednike ili vlasnike medija nije rasvijetljen. Prije desetak godina ubijen je direktor dnevnog lista Dan Duško Jovanović i osim jedne osobe koja je osuđena za saučesništvo, nisu otkriveni direktni počinioci ni naručioci i inspiratori ubistva.

Napad na direktora Vijesti Željka Ivanovića, napad na književnika Jevrema Brkovića i ubistvo njegovog pratioca Srđana Vojičića. U posljednje vrijeme zabilježeno je premlaćivanje novinara Vijesti Olivere Lakić i Tufika Softića. Posljednji napad na Softića je počinjen prije dva mjeseca kada je pred njegovu porodičnu kuću bačena eksplozivna naprava.

Ni jedan od ovih slučajeva nije u potpunosti rasvjetljen. Činjenica je da su žrtve svih napada novinari i mediji koji su ukazuju na teške društvene anomalije, prije svega na korupciju na visokom nivou i spregu organizovanog kriminala i politički moćnih osoba.

Predsjendica Sindikata medija Marijana Camović očekuje, između ostalog, da u komisiji u potpunosti participraju mediji koji su direktno zainteresovani za rasvjetljavanje nasilja.

"Nadam se da će u toj komisiji biti dat prostor ljudima kojih se to tiče, odnosno novinarima i da će imati prostora da rade i da neće biti marginalizovani i samo formalno uključeni u taj rad. Takođe, očekujemo da komisija ne bude osnovana samo formalno da bi se udovoljilo EU već da se konačno država pozabavi slučajevima ubistva Duška Jovanovića i drugim slučajevima napada na novinare".

Ministartvo je pokrenulo proceduru za realizaciju ovih aktivnosti, a prilkom definisanja njenih članova i nadležnosti, stručni tim MUP-a konsultovaće iskustva sličnih komisija koje postoje u regionu, rekao je Ministar Konjević.

Tea Gorjanc Prelević o sličnim iskustvima iz regiona kaže

"Sudeći po iskustvu iz Srbije i komisije čiji je svakako najreprezentativniji član Veran matić to nije beznadežan poduhvat. Oni su nakon dugog niza godina uspeli da naprave značajan korak u rasvetljavanju ubistva novinare Dade Vujasinović, da dođu do dokaza koji su bili davno zaboravljeni. Tako da ja samatram da je moguće da se nešto tako dogodi i u Crnoj Gori"
XS
SM
MD
LG