Dostupni linkovi

Da li će BiH biti isključena iz Savjeta Evrope


Ilustracija
Ilustracija
Monitoring komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope usvojio je Prijedlog rezolucije o funkcionisanju demokratskih institucija u BiH u kojem je predložena i suspenzija parlamentarne delegacije BiH iz parlamenta Savjeta Evrope ukoliko do izbora 2014. godina ne bude provedena odluka "Sejdić-Finci".

Ova najava, čini se da nije mnogo uznemirila domaće političare koji i dalje nikako ne mogu da se dogovore oko provedbe odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Većina poznavalaca domaćih prilika smatra da je još uvijek teško govoriti o tome da li će do suspenzije BiH doći.

Član delegacije parlamenta BiH pri Savjetu Evrope Mladen Ivanić potvrdio nam je da se paragrafom 12 Prijedloga rezolucije traži da Komitet ministara razmotri mogućnost suspenzije BiH iz članstva ove insitutucije u skladu sa Statutom.

„Po prvi put se u jednom pisanom dokumentu spominju vrlo jasne mogućnosti da bi se poslije narednih izbora, ako se ne provede odluka Sejdić-Finci, a najverovatnije neće, BiH mogla imati problema sa svojim akreditacijama u SE. A, u paragrafu 12 se spominje i moguća suspenzija članstva tako da bi se moglo desiti da BiH bude isključena iz SE, “ kazao je Ivanić.

Prema riječima Ivanića bh. delegacija pri Savjetu Evrope usmenim amandmanima tražila je da paragrafi koji govore o suspenziji budu izostavljeni iz Prijedloga rezolucije, međutim Monitoring komitet usvojio je rezoluciju u prvobitno predloženom tekstu.

„Član delegacije parlamenta BiH pri Savjetu Evrope Milica Marković i ja smo pokušali da to promijenimo. Predlagali smo da se ti paragrafi koji spominju oštre sankcije eliminištu međutim mi u tome za sada nismo uspjeli. Bilo je razumijevanja za naše stavove, ali po prvi put se dobila jedna teška i, rekao bih, jedna dosta oštra rezolucija,“ naglasio je Ivanić.

Ukoliko BiH bude isključena iz Savjeta Evrope to bi bio veliki problem za nas, kaže Ivanić.

„Ono što mene u svemu ovome brine jeste potpuni nedostatak reakcija državnih instucija, Predsjedništva BiH i Savjeta ministara ovim povodom. Jednostavno, jedna potpuna nezainteresovanost kao da je njima bilo i stalo da se ovo desi", ocjenio je Ivanić.

Žestoka kritika, političari ne reaguju

Većina poznavalaca političkih prilika mišljenja je da je još uvijek teško govoriti o tome da li će doći do suspenzije BiH iz nastarije evropske inistucije jer do opštih izbora 2014. godine ima više od godinu dana.

Tanja Topić
Tanja Topić
„Mislim da je ovo do sada najžešća kritika i poruka koja je odaslana u Rezoluciji. Ako je suditi po ponašanju naših političkih struktura vidimo da su one gotovo i nezainteresovane da se nađe put za rješavanje pitanja Sejdić-Finci, tako da se zapravo postavlja pitanje šta će se dalje dešavati, “ izjavila je Tanja Topić, politička analitičarka fondacije Fridrih Ebert.

Vehid Šehić, iz Foruma građana Tuzla smatra da je teško govoriti šta će se desiti, pogotovo što ovom odlukom Monitoring komiteta nema nikakvih sankcija za nosioce političkih funkcija u BiH.

„Bojim se kada bi se BiH i suspendovala iz SE da to ne bi imalo nikakvog efekta na promjenu političkog stanja u zemlji,“ mišljenja je Vehid Šehić.

Profesor filozofskog fakulteta u Banjaluci, Miodrag Živanović ipak misli da će BH političari prije izbora riješiti pitanje provođenja presude Sejdić i Finici

„Na kraju po starom običaju bh. političara, oni će tu odluku provesti ali samo u jednom kozmetičkom smislu i to pet minuta do 12, dakle prije isticanja tog roka. Daleko važnije je što oni ne provode nikakve odluke niti donose bilo kakve zakone koji su vezani za ključna životna pitanja, naše sadašnjosti i budućnosti. Oni to niti će provesti niti imaju obavezu da to provedu od međunarodne zajednice. Ovim ne želim da podcjenjujem odluku Sejdić – Finci. Tako da će ta pozicija u odnosu BiH prema okruženju i prema institucijama ostati u pat poziciji i neće se na žalost ništa promijeniti, a mi ćemo ostati crna rupa na evropskoj karti,“ smatra Živanović.

Delegacija parlamenta BiH pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope najavila je da će uložiti amandmane na Rezoluciji, koji će biti razmatrani na plenarnom zasjedanju u oktobru u Strazburu.
XS
SM
MD
LG