Dostupni linkovi

Da li Beograd menja igru za domaću publiku


Posteri na protestu desničara u Beogradu 17. marta
Nasuprot optimizmu evropskih zvaničnika, uključujući i visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton koja učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine, da bi sporazum o zajednici srpskih opština mogao biti postignut 2. aprila pojedini srpski zvaničnici poručuju da je Beograd gotovo doveden u situaciju da ne može da prihvati taj sporazum.

Analitičari ocenjuju da su to anestetici koji treba da pripreme domaću javnost za vreme posle nekog eventualnog dogovora.

Dok je premijer Ivica Dačić u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu domaći zvaničnici poručuju, između ostalog, i da je Beograd suočen sa ozbiljnim izazovima i da ulog neprekidno raste. To je naveo savetnik predsednika države za spoljnu politiku Marko Đurić.

Najdalje je ipak, otišao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je prema nezvaničnim saznanjima, na sednici vlade rekao: „Nisu nam dаli nijedаn odsto šаnse dа pаpir prihvаtimo“. Istovremeno je u dramatičnom stilu poručio da Vlаdu i Srbiju očekuje jedаnаest dаnа pаklа.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić kaže za RSE da postoji granica ispod koje Beograd neće ići. Ljajić nam je rekao da se traže načini da se dođe do kompromisa:

„Postoje stvari koje ne obezbedjuju zaštitu i okvir da zajednica srpskih opština može da funkcioniše i na adekvatan način predstavlja tu vrstu zaštite. To je za sad jedan okvir koji treba da se upotpuni adekvatnim sadržajem koji će zadovoljiti interese pre svega srpske zajednice na Kosovu u smislu da pruži dovoljno zaštite. Premijer Dačić je rekao da stvari u ovom trenutku stoje tako da ne možemo da budemo preveliki optimisti, ali činimo sve što možemo da do dogovora dođe“, kaže Ljajić.

Iz Njujorka je premijer Ivica Dačić poručio da to što je Srbija u dijalogu sa Prištinom ne znači nikakvu promenu stava o statusnom pitanju.

„Naš dijalog se vodi isključivo u smislu nalaženja jednog mirnog i održivog rešenja za aktuelne probleme na Kosovu i Metohiji, probleme paralelizma institucija i zaštite srpskog naroda koji tamo živi, a u statusnom smislu Srbija neće promeniti svoj stav o protivljenju nezavisnosti Kosova i Metohije“, rekao je Dačić.

Za razliku od Beograda, čiji pregovarači insistiraju na izvršnim ovlašćenjima zajednice srpskih opština, evropski zvaničnici su optimističniji da bi u sledećem nastavku dijaloga Beograda i Prištine 2. aprila sporazum mogao biti postignut.

U Beogradu je jedino predsednik Srbije Tomislav Nikolić uoči sedme runde izjavljivao da je optimista i da se nikada nije bilo bliže sporazumu. Na pitanje kako on toliko drugačije vidi situaciju od premijera Dačića Nikolić je objasnio da je on po prirodi optimista.

Ključni susret Nikolića i Bajdena

Specijalni savetnik EU za zapadni Balkan i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak misli da je dogovor između Beograda i Prištine ostvarljiv. Lajčak ocenjuje da bi Srbima na Kosovu trebalo dati određenu institucionalnu zaštitu, koja ne bi mogla da bude zloupotrebljena za blokadu čitavog sistema.

I visoki predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da će 2. aprila biti postignut sporazum o pitanjima o kojima do sada nije bilo dogovora.

"Koliko sam shvatio, 2. aprila biće sporazuma", rekao je Žbogar.

Zašto onda od srede, kada je održana sedma runda dijaloga, ne provejava optimizam u porukama domaćih zvaničnika?

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da su izjave i premijera i prvog potpredsednika stalno za domaću upotrebu.

“To nije iznenadjujuće. Ne bih tome pridavao preveliki značaj, mnogo je važnije šta će oni uspeti da se dogovore u Briselu sa stranim partnerima, a ovo su anestetici koji treba da pomognu srpskoj javnosti za vremena tek posle nekog eventualnog dogovora”, kaže Jakšić.

I pre sedme runde dijaloga, koja ni nakon 12 sati razgovora nije rezultirala objavljivanjem dogovora, spekulisalo se na osnovu nezvaničnih diplomatskih izvora da je skoro sve dogovoreno, kao i da se sada radi na pripremi domaće javnosti kako u Srbiji tako i na Kosovu.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenjuje da je ključno pitanje, u kome se krije odgovor na sve što se događa, razgovor koji je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u ponedeljak vodio u Rimu sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom.

“To što su Amerikanci rekli, od kojih se očekuje da budu korektori pozicije Prištine i da eventualno nagovore Prištinu na određene ustupke. To očekuje ubedljivo srpska strana, čak i EU ali ne baš tako otvoreno”, zaključuje Jakšić.

Ako ništa drugo barem su u jednom Dačić i Tači bili složni nakon sedme 12-časovne runde dijaloga – u oceni da ne mogu da kažu da li je dogovor o nadležnostima srpskih opština blizu ili daleko.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG