Dostupni linkovi

Dačić: Republika Srpska ne narušava Dejtonski sporazum


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić

Predsjednik Narodne skupštine Srbije, Ivica Dačić izjavio je da Republika Srpska “ne preduzima ništa što bi značilo narušavanje Dejtonskog sporazma”, komentarišući zaključke posebne sjednice Skupštine RS, prenosi Radio televizija Republike Srpske (RTRS).

“Naprotiv, da svima bude jasno da je Republika Srpska žrtva narušavanja, odnosno otimanja ovlašćenja i narušavanja Dejtonskog sporazuma”, kazao je Dačić.

Kako je naveo, “bez stabilnosti Republike Srpske nema stabilnosti BiH, a preduslov za mir je povratak izvornom Dejtonu”.

“Protiv smo narušavanja Dejtonskog sporazuma i smanjivanja ovlašćenja. Protiv smo da se to radi silom, a ne možemo ništa protiv toga, ako se to radi odlukama pojedinih srpskih predstavnika. Zato je poruka za sve srpske političare da u ovom trenutku treba da budu jedinstveni i da je veoma važno da se sačuva mir”, naglasio je Dačić, prenosi RTRS.

Narodna skupština Republike Srpske (RS), krovno zakonodavno tijelo ovog bh. entiteta, u petak 10. decembra usvojila je informacije o „prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prestonica.

U Deklaraciji se precizira da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“.

Prethodno, isto tijelo donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Nadležnosti koje po Ustavu BiH nisu izričito dodijeljene institucijama BiH pripadaju entitetima, ali u članu III je navedeno da BiH može preuzeti nadležnosti s entiteta ukoliko bude saglasnosti.

Prema Ustavu BiH, entiteti ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Vremeplov: Od nastanka do poziva na podjelu vojske BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Najave otcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Incko, u julu zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija.

Odluke Narodne skupštine Republike Srpske stupaju na snagu narednog dana nakon njihovog usvajanja, navodi se u nacrtima dokumenta objavljenih na sajtu Skupštine RS.

XS
SM
MD
LG