Dostupni linkovi

Džaferović: NATO savez neće podržati ništa što će nanijeti štetu BiH


Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Imamo povjerenje u NATO savez koji odlično poznaje stanje u Bosni i Hercegovini, navodi se u odgovoru iz kabineta Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine o završnoj deklaraciji NATO samita u kojoj će biti pomenut i Dejtonski mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu (BiH) "kao osnov funkcionisanja BiH", što je pomenuo predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

„ NATO savez sasvim sigurno neće podržati ništa što će nanijeti štetu Bosni i Hercegovini“, navodi se u odgovoru iz Džaferovićevog kabineta za Radio Slobodna Evropa.

Lideri država, koje su članice najveće vojne organizacije na svijetu, na kraju samita su usvojili zajedničku deklaraciju. Pitanja vezan za Zapadni Balkan, odnosno Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, koji su u fokusu pažnje Alijanse, pomenuta su u jednoj rečenici u završnom dokumentu od pedesetak stranica.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je dan uoči samita izjavio da neće dozvoliti usvajanje ove deklaracije ako se u dokumentu specifično ne spominju tri konstitutivna naroda u BiH. Za usvajanje zajedničkih deklaracija je, naime, neophodna saglasnost svih država članica NATO-a.

“Neko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Dejtonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala neka nevladina udruga iz Sarajeva, ne mislim se vratiti u Zagreb s tim. To pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi, to preko Hrvatske neće proći”, izjavio je Milanović u nedjelju navečer.

Milanović je u ponedeljak pred samit u izjavi novinarima, u sjedištu NATO-a Briselu, rekao kako je riješen spor oko dijela završne deklaracije sa NATO samita koji se tiče BiH, te naveo kako se o tome dogovorio sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom u nedjelju (13. juna).

XS
SM
MD
LG