Dostupni linkovi

Džonsonova lojalnost savetniku jača od oluje kritika


Savetnik britanskog premijera Dominik Kamings na konferenciji za novinare, 25. maj 2020.
Savetnik britanskog premijera Dominik Kamings na konferenciji za novinare, 25. maj 2020.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) uprkos snažnim kritikama ostao je lojalan svom saradniku Dominiku Kamingsu (Dominic Cummings) koji je imao ključnu ulogu u njegovom usponu na čelo vlade i Bregzitu, odbijajući da ga smeni zbog njegovog porodičnog puta na sever Engleske u vreme mera ograničenja dok su on i supruga imali simptome zaraze korona virusom, pišu svetski mediji.

Duboka zavisnost

Uprkos oluji kritika o dvostrukim standardima Džonson je u nedelju, 24. maja, rekao da neće otpustiti svog najuticajnijeg savetnika zbog kršenja pravila o merama ograničenje, kada je vozio porodicu do svojih roditelja 400 kilometara severno od Londona, piše Njujork tajms (The New York Times).

Premijer je čvrsto branio savetnika zbog odlaska kod roditelja u Daram na severu Engleske u aprilu. Kamings je rekao da je išao tamo jer nije bilo drugog načina da obezbedi brigu o malom sinu dok su on i njegova supruga pokazivali simptome virusa.

Džonsonova odluka podvlači njegovu duboku zavisnost od Kamingsa, koji je bio arhitekta njegove prošlogodišnje izborne pobede i vodeća snaga iza ambicioznog programa premijera posle Bregzita, ali je, kako ističe američki list, malo verovatno da će se smanjiti buka oko Kamingsovih postupaka, za koje kritičari kažu da šalje signal da britanski lideri mogu ignorisati pravila koja su nametnuli drugima.

Jedini jasan rezultat premijerovog nastupa u nedelju je da se vezao za Kamingsa, brilijantnog, ali polarizujućeg stratega koji je osmislio kampanju za izlazak iz EU koja je dovela do Bregzita i postavila Džonsona na put u Dauning strit (Downing Street), ocenjuje Njujork tajms i ističe da problemi s Kamingsom Džonsonu komplikuju već haotične napore da zemlja izađe iz mera ograničenja.

Od samog početka Džonsonov instinkt je bio da stane iza Kamingsa i parada ministara je izrazila podršku savetniku na Tviteru (Twitter), pa je, kako ističe list, čak i ministar zdravlja Met Henkok (Matt Hancock), koji je nedeljama pozivao Britance da poštuju ograničenja, naveo da je Kamings imao "potpuno pravo" što je tražio negu za dete.

Arhitekta Bregzita

Džonson se suočio s pobunom u svojoj partiji i gnevom širom Velike Britanije zbog odbijanja da otpusti najbližeg saradnika zbog puta van Londona, dok mnogi veruju da je to licemerno, imajući u vidu vladinu mantru u to vreme da se izbegavaju takvi postupci, ukazuje Rojters (Reuters).

Braneći, kako navodi agencija, jednog od najmoćnijih ljudi u Velikoj Britaniji, Džonson je u nedelju rekao da je njegov savetnik "sledio instinkt svakog oca i svakog roditelje" i da je "u svakom pogledu postupao odgovorno, zakonski i s integritetom". Kamings je, objašnjava Rojters, bio arhitekta uspešne kampanje za Bregzit kojeg mnogi optužuju da koristi zapaljivu taktiku i da se nonšalantno odnosi prema činjenicama.

Međutim, i mediji koji obično podržavaju Džonsona i njegovog savetnika su kritički nastrojeni, ukazuje Rojters. "S koje su oni planete", pitao je uticajni desničarski list Dejli mejl (The Daily Mail).

Zloslutno za Kamingsa i Džonsona, mnogi poslanici i kolumnisti koji su pozvali da bude otpušten, nisu njihovi uobičajeni kritičari, već pristalice Bregzita, podvlači Rojters. Oko 20 poslanika vladajuće Konzervativne partije, 14 biskupa Engleske crkve i neki naučnici su takođe izrazili nezadovoljstvo.

Konzervativni poslanici su izvestili da su ih kontaktirali ljuti birači koji su se žrtvovali tokom mera ograničenja, uključujući držanje distance od rođaka na samrti.

S druge strane, član panela naučnika koji savetuju vladu Stiven Rejčer (Stepehen Reicher) rekao je da gnev može podriti poverenje javnosti. S oko 43.000 umrlih od korona virusa, Velika Britanija je najteže pogođena zemlja korona virusom u Evropi i vlada je već pod pritiskom zbog načina na koji je reagovala na pandemiju, ukazuje Rojters.

Premijerova lojalnost

Džonson ostaje lojalan čoveku koji mu je pomogao da uđe u Dauning strit i koji je stekao veliku moć i uticaj, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times) uz konstataciju da je značaj Kamingsa za Džonsona bio očigledan u nedelju, kada je premijer odbacio pozive za smenu savetnika.

Kamingsova vizija je centralna za Džonsonove planove i premijer je očigledno zaključio da ne može ostvariti te planove bez njega, dodaje britanski list, navodeći da je kao arhitekta slogana "vratimo kontrolu" i "da završimo Bregzit" koji su definisali referendum o Bregzitu 2016. i izbore 2019, Kamings uradio više nego bilo ko drugi da dovede Džonsona na čelo vlade. Saveznici su rekli da premijer ne zaboravlja to i da "zna da Domu (nadimak Kamingsa) mnogo duguje".

Ipak, i neki uticajni konzervativci su zbunjeni spremnošću premijera da izgubi toliko mnogo kapitala zadržavajući Kamingsa, čak i dok njegovi poslanici sve više pozivaju na ostavku, ističe Fajnenšl tajms i citira uticajnu osobu u Konzervativnoj partije koja je rekla da je sukob oko Kamingsove pozicije "postao borba oko vlade i autoriteta premijera".

Kamings inspiriše ogromnu lojalnost među onima koji rade s njim, i u vladi i u kampanji, što je kvalitet koji deli s Džonsonom, piše list i dodaje da je ta osobina, zajedno s malo straha, navela važne članove vlade da na Tviteru (Twitteru) iskažu podršku savetniku. "Problem s Dauning stritom je što funkcioniše na osnovi lojalnost, a ne politike ili stranke", rekao je jedan uticajni poslanik.

Mimo Džonsona, Kamings nema značajnu podršku i njegov svadljiv pristup doneo mu je mnoge neprijatelje među konzervativnim poslanicima, ukazuje Fajnenšl tajms, ističući da je jedan od kritičara Stiven Bejker (Steven Baker), bivši ministar za Bregzit i istaknuti zagovornik izlaska iz EU, rekao da Kamings mora da ode pre dodatne štete po zemlju, vladu, premijera, institucije i Konzervativnu partiju. Mada je Džonson je zasad zauzeo suprotan stav uprkos oluji kritika, ako se pojave dodatni navodi protiv Kamingsa ili dodatni dokazi da je prekršio pravila, premijer će na kraju morati da sledi savete torijevaca koji traže Kamingsov odlazak.

Bez kajanja i ostavke

Kamings je u ponedeljak odbio da podnese ostavku ili da se izvini zbog puta na imanje roditelja, piše Gardijan (The Guardina).

Na konferenciji za novinare u bašti premijerove rezidencije u Dauning stritu, što je, kako piše Gardijan, bez presedana za funkciju političkog savetnika, Kamings je govorio o detaljima svog putovanja sa suprugom i sinom, posle izliva gneva u javnosti i među poslanicima, biskupima, policajcima, naučnicima i zdravstvenim radnicima.

Džonsonov savetnik je dugačkoj izjavi naveo da je odvezao porodicu u Daram, ali i potvrdio da su tokom boravka na imanju roditelja otišli na kraći put od oko 50 kilometara radi provere njegove sposobnost da vozi posle simptoma COVID-19, iako su, ističe Gardijan, tada sva putovanja osim neophodnih bila zabranjena.

Kamings je rekao da pravila dozvoljavaju da u situaciji s malom decom mogu postojati vanredne okolnosti i da misli da je njegova situacija bila vanredna okolnost, ukazuje Gardijan koji je u zajedničkoj istrazi s listom Dejli mirorom (The Daily Mirror) otkrio kretanje Kamingsa krajem maja i početkom aprila.

Kamings je na konferenciji za novinare takođe kritikovao medije, tvrdeći da je bilo netačnih navoda o njegovim postupcima, ukazuje BBC.

Ali više puta suočen s pitanjima, Kamings je rekao da se ne kaje što je u vreme mera ograničenja odvezao suprugu i sina u Daram, kao i na probnu vožnju u obližnje popularno turističko mesto – radi provere vida a ne, kako tvrdi obilaska – pre nego što se vratio u London.

Da li je pomogao ili pogoršao svoj, kao i vladin položaj, zavisi od pojedinačnih procena, a da li će zadržati posao, kako je sam Kamings rekao, ističe britanski javni servis, "to zavisi od premijera".

XS
SM
MD
LG