Dostupni linkovi

Džoana: Zapadni Balkan važan deo bezbednosnih interesa NATO-a


Džoana: Radujemo se prijemu Severne Makedonije u NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Džoana: Radujemo se prijemu Severne Makedonije u NATO

Razgovarala Sabina Fati, Rumunski servis RSE

Za NATO, za EU, mislim i za sve nas, Zapadni Balkan i dalje predstavlja važan deo naših bezbednosnih interesa, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana (Mircea Geoană).

"Radujemo se prijemu Severne Makedonije kao naše tridesete saveznice. Radujemo se završnoj proceduri ratifikacije u nacionalnom parlamentu jedne od zemalja saveznica. Već smo pripremili jarbol i očekujemo lepu ceremoniju podizanja zastave naše nove saveznice", rekao je Džoana Rumunskom servisu RSE.

"NATO je danas", podsetio je Džoana, "prisutan na Kosovu, već smo poželeli dobrodošlicu Crnoj Gori kao novoj saveznici, pre toga smo naravno imali Sloveniju, a zatim i Hrvatsku. Albanija je važna saveznica u regionu."

"Tako da je jasno da je pod broj jedan, pristupanje Severne Makedonije, ostvareno kroz politiku otvorenih vrata - realno i kredibilno. Pod broj dva, Zapadni Balkan ostaje oblast interesa za evroatlantsku zajednicu, za NATO i za Evropsku uniju", naveo je zamenik generalnog sekretara NATO-a.

"Takođe se nadamo", naglasio je Džoana, "da će završetak geografije, u najvećoj mogućoj meri, ovog važnog dela Evrope kao dela Zapada biti dobar za ljude u ovom regionu".

"Nije to samo razgovor o geopolitici, to je takođe stvar principa i vrednosti. Mislim da je Zapadni Balkan plaćao cenu istorije i geografije vekovima unazad. Sada je došlo vreme za sve nas u regionu da ostvarimo korist kroz mir, bezbednost i prosperitet, koje samo NATO i Evropska unija mogu ponuditi. To je slučaj sa državama koje su se ranije priključile NATO-u i Evropskoj uniji, kao što su Rumunija, Poljska ili sve ostale zemlje. Mislim da je vreme da Zapadni Balkan da ostvari korist kroz mir, prosperitet i evroatlantske integracije", konstatovao je zamenik generalnog sekretara NATO-a.

Srbija ostaje značajan igrač

Na pitanje da li zabrinjava blizak odnos koji Srbija ima sa Moskvom i Pekingom, Džoana je odgovorio kako se, naravno, "veoma pažljivo prati prisustvo i uticaj drugih globalnih igrača u regionu, uključujući i u Srbiji".

"Već vidimo da je velika većina zemalja Balkana deo evroatlantskih struktura i nadamo se da će to imati pozitivan uticaj i na Srbiju, na njene politike i blagostanje njenih građana", kaže Džoana.

On naglašava kako "Srbija ostaje značajan igrač u regionu Balkana i to je neosporno".

"Takođe, što se tiče NATO-a, Srbija je partner, mi sarađujemo sa Srbijom, ali naravno tu postoje ograničenja u želji da odnosi budu bliži iz razloga koji su očigledni. Zato verujemo da je konstruktivna saradnja sa Srbijom dobra politika, takođe radujemo se pristupnim pregovorima Evropske unije sa Srbijom i ostalim državama koje još uvek nisu članice EU", naveo je zamenik generalnog sekretara NATO-a.

XS
SM
MD
LG