Dostupni linkovi

Džaferović o zaključcima Skupštine RS: Napad na državu je napad na mir


Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Šefik Džaferović, član Predsjendištva Bosne I Hercegovine, pozvao je institucije Bosne i Hercegovine, prije svih Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, “da zaštite ustavni poredak i pokrenu istragu protiv svih odgovornih lica za današnje događaje”, navodi se u izjavi za javnost.

“Osuđujem i odbacujem odluke usvojene na sjednici skupštine entiteta Republika Srpska. Ovo je, uz ranije usvojeni neustavni entitetski zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, dio jasnog plana kojim je započeo napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Napad na državu i ustavni poredak je napad na mir”, poručio je Džaferović.

Narodna skupština Republike Srpske (RS), krovno zakonodavno tijelo ovog bh. entiteta, u petak 10. decembra usvojila je informacije o „prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prestonica.

U Deklaraciji se precizira da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“.

Prethodno, isto tijelo donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Nadležnosti koje po Ustavu BiH nisu izričito dodijeljene institucijama BiH pripadaju entitetima, ali u članu III je navedeno da BiH može preuzeti nadležnosti s entiteta ukoliko bude saglasnosti.

Prema Ustavu BiH, entiteti ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Vremeplov: Od nastanka do poziva na podjelu vojske BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

XS
SM
MD
LG