Dostupni linkovi

Džaferović i Komšić na večeri sa Đukanovićem, slijede zvanični sastanci


Članovi bh. Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priredio je u Podgorici radnu večeru za članove Predsjedništva Bosne i Herceovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića koji borave u ovoj zemlji u radnoj posjeti.

“Radna večera i sjutrašnji sastanak prilika su za potvrdu prijateljskih odnosa Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i razgovor o situaciji u regionu i izgledima za njegovu evropsku perspektivu,” napisao je crnogorski predsjednik na Twitteru.

Kako su učesnici sastanka istaknuli, odnosi dvije zemlje su dobri i kvalitetni, postoje brojni potpisani bilateralni sporazumi, a posjeta toj zemlji nastavak je unapređenja dobrosusjedskih odnosa, prenosi Fena.

Džaferović je kazao da odnose treba graditi na principima uzajamnog poštovanja te da Bosna i Hercegovina želi dobre odnose sa svojim susjedima uključujući tu i Srbiju, a jedini uvjet je da susjedi poštuju Bosnu i Hercegovinu onoliko koliko Bosna i Hercegovina poštuje njih.

Komentirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi s imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta dodao je da niko ne treba da se paternalistički odnosi prema BiH te da Srbija stvarno nema nikakve dodirne tačke s imenovanjem visokog predstavnika.

"Srbija je kao strana u ratu u Bosni i Hercegovini bila potpisnica Općeg okvirnog sporazuma i nekih od aneksa među kojima je i Aneks X i iz njega proizlaze samo obaveze za Srbiju da pruži podršku radu visokog predstavnika kako bi on mogao što uspješnije da provede svoj mandat u vezi sa civilnim aspektima sporazuma," kazao je Džaferović.

Kada je u pitanju prigovor Vučića u vezi sa samitom Brdo-Brijuni, kazao je da je tamo ukazao na otvorena pitanja između Srbije i BiH, ali da nije dobio odgovore na ta pitanja, a ona moraju biti riješena jer nemoguće je graditi bolje odnose tako što će se stvari "gurati pod tepih".

Tokom posjete Crnoj Gori planirano je da se članovi Predsjedništva BiH susretnu s predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem te i službeno s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

XS
SM
MD
LG