Dostupni linkovi

Džaferović: BiH mora donijeti zakon o državnoj imovini


Šefik Džaferović član Predsjedništva BiH
Šefik Džaferović član Predsjedništva BiH

Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) o neustavnosti nekoliko odredbi Zakona o šumama Republike Srpske (RS) prokomentarisao je član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, rekavši da je sud "donio jedinu moguću i logičnu odluku".

"Ta odluka je u skladu sa Ustavom BiH i ona je na tragu ranijih odluka Ustavnog suda BiH, a vezano je za državnu imovinu. Država BiH mora donijeti zakon kojim će urediti pitanje državne imovine i upravljanja državnom imovinom i to je njen posao, nije to posao ni jednog drugog nivoa vlasti u BiH", ocjenjuje Džaferović, prenosi Fena.

Napominje da bi se tim državnim zakonom trebalo urediti šta će biti uloga i drugih organa vlasti kako nalaže i odluka Ustavnog suda, prva odluka tog suda koja govori generalno o državnoj imovini.

Ustavni sud BiH na sjednici u Mostaru u četvrtak, 23. septembra, donio je odluku kojom Zakon o šumama kojeg je usvojila Narodna skupština RS nije u skladu sa Ustavom BiH.

Odluka je donesena po apelaciji bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS, koji su 26. februara 2021. godine od Ustavnog suda BiH zatražili da Zakon proglasi neustavnim i zabrani njegovu primjenu do donošenja konačne odluke.

U apelaciji su naveli da tim Zakonom ovaj bosanskohercegovački entitet pokušava postati titular državne imovine, čime sa narušava Dejtonski mirovni sporazum.

XS
SM
MD
LG