Dostupni linkovi

U vrijeme kada Evropskoj uniji ne cvjetaju ruže, u Briselu su pokušali dokazati suprotno - na glavnom gradskom trgu, kao što što to rade već dvije decenije, postavili su prošlog vikenda cvjetni tepih džinovskih razmjera.

Za sve koji su se prošlog vikenda našli u Briselu, bilo je teško da ne primijete rijeku turista koja se slijevala prema jednom mjestu – Grand Place, mjestu koje samo po sebi zaslužuje naziv jedne od ključnih evropskih turističkih destinacija. Međutim, dodatni razlog je cvjetni tepih koji je zauzeo najveći dio trga, a čine ga stotine hiljada cvjetova - dovoljan razlog da se pored njega zastane, napravi koja fotografija.

"Tako je lijepo, nevjerovatno. Ja sam iz Japana", "Došao sam da ovo vidim, da uživam. Veoma je lijepo. Mijenja se svake godine. Tako dolazim svake godine i vidim nove šare na cvjetnom tepihu", kažu turisti.

Billy, zajedno sa desetinama drugih studenata, pomaže dobrovoljno oko postavke cvjetnog tepiha na, za Brisel, neobično vrelom danu.

"Sutra ujutro ćemo promijeniti dobar dio cvijeća - da damo svježine, da tepihu damo života i pojačamo sliku Brisela. Ključna poruka ove godine je Afrika. Ovo cvijeće govori o Africi. Zašto Afrika? Zato što, kao što ima mnogo cvijeća, mnogo toga se dešava u Africi. Na ovaj način prenosimo poruku, ovo je način kako ove godine predstavljamo Afriku", kaže Billy.

"Dolazim iz New Yorka, tamo živim. Imam prijatelje Amerikance i prijatelje iz Afrike. To znači da sam na neki način osjetljiva na afričku kulturu. I kada sam čula da će ove godine cvjetni tepih u Briselu biti posvećen upravo Africi, rekla sam sebi: moram doći to da vidim. I zaista je prelijepo", priča sagovornica.

I tako, bio je ovo cvjetni vikend u Briselu. Nakon toga će se u tradiciju cvjetnih tepiha na Grand Place dodati još jedna godina, Holanđani koji su prodali cvjeće zadovoljno će trljati ruke, ali, moguće je da će još neko vrijeme ostati poruka sa početka ove priče: u Evropskoj uniji još ima šanse da cvjeta cvjeće i to u broju i na mjestu kakvo malo ko očekuje.

Svako poređenje sa lijepom ali komplikovanom zemljom na brdovitom Balkanu je slučajno, no ipak dobrodošlo.
  • 16x9 Image

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG