Dostupni linkovi

Cvijan Tomanić osuđen na sedam godina zatvora za zločine u Zvorniku


Zgrada Suda Bosne i Hercegovine
Zgrada Suda Bosne i Hercegovine

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u četvrtak, 30. septembra Cvijana Tomanića na sedam godina zatvora i proglasio ga krivim za zločine protiv čovječnosti na području opštine Zvornik.

"Cvijanić je poglašen krivim što je u periodu od aprila 1992. godine, pa najmanje do kraja 1992. godine, u opštini Zvornik, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području te opštine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio napada, učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u vezi s ubistvom i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja", navodi se u saopštenju Suda BiH.

Za ratne zločine na području opštine Zvornik pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju proglašeni su krivim Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Mićo Stanišić, Stojan Župljanin.

U Srbiji su, pred Sudom za ratne zločine u Beogradu, za zločine u Zvorniku 2010. osuđeni Branko Grujić i Branko Popović, kao i Dušan Vučković, Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović, Darko Janković i Goran Savić, koji su, prema optužnicama, organizovano i dobrovoljno došli iz Srbije.

I dalje se traga za oko 400 osoba nestalih s područja opštine Zvornik.

XS
SM
MD
LG