Dostupni linkovi

Osnivač desničarskih Čuvara zakletve osuđen za pobunu tokom napada na Kapitol


Osnivač ultradesničarske organizacije Čuvari zakletve Stjuart Rouds
Osnivač ultradesničarske organizacije Čuvari zakletve Stjuart Rouds

Osnivač ultradesničarske organizacije Čuvari zakletve (Oath Keepers) Stjuart Rouds (Stewart Rhodes) osuđen je zbog nasilne zavere kako bi se poništila predsednička pobeda demokrate Džoa Bajdena (Joe Biden).

Porota u Vašingtonu proglasila je Roudsa krivim za pobunu nakon trodnevnog razmatranja u skoro dvomesečnom suđenju koje je pokazalo napore ekstremno desne grupe da po svaku cenu zadrži republikanca Donalda Trampa (Trump) u Beloj kući.

Rouds nije ušao u Kapitol SAD 6. januara, ali je optužen da je vodio zaveru koja je počela ubrzo posle izbora 2020. da bi se pokrenula oružana pobuna kako bi se zaustavio prenos predsedničke vlasti.

Upad nasilnih Trumpovih pristalica u američki Kongres
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Putem snimaka i šifrovanih poruka, porotnici su čuli kako je Rouds okupio svoje sledbenike da se bore da Tramp ostane na funkciji, upozorio je na mogući "krvavi" građanski rat i izrazio žaljenje što Čuvari zakletve nisu doneli puške na Kapitol 6. januara.

Rouds i još dvojica optuženih svedočili su u svoju odbranu.

Rouds je rekao porotnicima da nije bilo plana za napad na Kapitol i da je saznao da su neki od članova Čuvara zakletve upali u zgradu kada su nemiri završeni.

Pored Roudsa, iz Granberija u Teksasu, krivom je proglašena i Keli Megs (Kelly Meggs), vođa floridskog ogranka Čuvara zakletve.

Kenet Harelson (Kenneth Harrelson), član floridskog ogranka, Tomas Koldvel (Thomas Caldwell), penzionisani mornarički obaveštajac iz Virdžinije i Džesika Votkins (Jessica Watkins), koja je predvodila grupu milicija u Ohaju oslobođeni su optužbi.

Neredi u zdanju Kapitola, sedištu američkog Kongresa, izbili su nakon što se oko 2.000 pristalica Donalda Trampa 6. januara 2021. okupilo na protestu tokom koga je bivši predsednik ponovio neutemeljene tvrdnje da su predsedničke izbore obeležile nepravilnosti i krađa - koji su uzrokovali njegov poraz.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tela – koji su bili primorani da se kriju i beže.

Poginulo je pet osoba, a 140 policajaca je ranjeno.

Proces potvrde izbornih rezultata bio je odložen, ali ne i otkazan. Kongres je 6. januara 2021. potvrdio pobedu aktuelnog predsednika Džoa Bajdena.

To je ujedno bio i jedini slučaj u američkoj istoriji da nije sprovedena mirna tranzicija vlasti između poraženog i pobednika na predsedničkim izborima.

Izvor: AP, Rojters

XS
SM
MD
LG