Dostupni linkovi

Istraga o Jakobu Dencingeru: Čuvar iz Auschwitza živi u Osijeku?


Logor Auschwitz
Logor Auschwitz
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske potvrdilo je da provodi istragu nad devedesetogodišnjim Jakobom Dencingerom zbog sumnje da je kao zatvorski čuvar u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz odgovoran za ratne zločine.

Ne navodeći ime, Državno odvjetništvo kaže je od njemačkih i američkih organa, kao i od Centra Simon Wiesenthal zatražena dostava dokumentacije radi provjere osnova sumnje na eventualno počinjenje kaznenog djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava tijekom Drugog svjetskog rata. Kako se Dencinger nalazi u Osijeku, izvide provodi tamošnje Županijsko državno odvjetništvo.

Dencinger je folksdojčer, rođen je u Čepinu nedaleko Osijeka pred 90 godina, kao osamnaestogodišnjak pristupio je Waffen SS-u i – kako je pred nekoliko mjeseci ustanovila istraga Središnjeg ureda za otkrivanje nacističkih zločinaca u njemačkom Ludwigsburgu – bio je čuvar u Auschwitzu.

Nakon poraza hitlerovske Njemačke emigrirao je u Sjedinjene Države, gdje je krajem osamdesetih izgubio državljanstvo zbog toga što je u proceduri njegovog dobijanja lagao o svojoj prošlosti. Tada je preko Njemačke stigao u Osijek, gdje živi od 1990. godine.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske obavlja istragu nad njim temeljem upravo pristiglog njemačkog zahtjeva, kaže za naš radio osječki istraživački novinar Drago Hedl, koji je bezuspješno pokušavao i kontaktirati s Dencingerom:

„Njemačke službe su zatražile od Hrvatske da ispita koja je bila Dencingerova uloga u vrijeme kada je kao mladi SS-ovac bio čuvar u zloglasnim koncentracijskim logorima. Koliko znam, hrvatsko Državno odvjetništvo u suradnji s njemačkim vlastima upravo istražuje te elemente“, navodi Hedl.

Njemački Središnji ured za otkrivanje nacističkih zločinaca ujesen prošle godine izvijestio je da je završio predistrage protiv više desetaka nekadašnjih čuvara u nacističkim koncentracijskim logorima. Njih tridesetorica locirani su u Njemačkoj, a sedam izvan Njemačke – u Izraelu, Hrvatskoj, Sjedinjenim Državama, Brazilu, Poljskoj, Austriji i Argentini, prenose mediji.

Klasična priča mračne prošlosti

Drago Hedl
Drago Hedl
Dencinger je u Osijek došao kao imućan čovjek, kupio je stan u centru grada i nije na sebe privlačio pozornost, priča kolega Hedl:

„Dencinger od 1990. godine u Osijeku živi kao miran, povučen građanin o kojem su susjedi vrlo malo znali. Opisivali su ga kao druželjubivog i dragog čovjeka koji ne bi ni mrava zgazio, dakle – klasična priča o ljudima koji su imali mračnu prošlost, a onda se pritajili i živjeli na način da nitko zapravo ne može saznati što se u njihovom životu dešavalo“, navodi Hedl.

Iznenađeni su i u Židovskoj općini Osijek, kaže njezin tajnik Drago Kohn, čijih je 7 članova obitelji likvidirano u nacističkim logorima.

„Nikad nisam vjerovao da bi netko iz Osijeka, iz naših krajeva mogao biti na jednom takvom mjestu, na takvom jednom položaju … Na žalost, vidi se da i toga ima. Je li to istina? Nećemo ga osuditi prije nego se dokažu činjenice. Ako je – u svakom slučaju za to treba i odgovarati“, smatra Kohn.

Nakon što su krajem šezdesedetih obustavljene istrage protiv nekadašnjih čuvara nacističkih konclogora zbog stava njemačkog Vrhovnog suda da svakome mora biti dokazana osobna krivnja, što je često bilo teško, one su obnovljene pred nešto više od dvije godine, kada je donesena presuda u slučaju nekadašnjeg čuvara iz nacističkog logora Sobibor, Ivana (Johna) Demjanjuka.

U tom je slučaju njemački Središnji ured za otkrivanje nacističkih zločinaca krenuo od teze da se svakome tko je u konclogorima svojim angažmanom pridonio funkcioniranju ubilačke mašinerije, može suditi za pomaganje u ubojstvima, neovisno je li bio nadzornik u logorskoj kuhinji, ili je nadzirao egzekucije u plinskoj komori.

Tu je tezu u slučaju Demjanjuk prihvatio i Zemaljski sud u Münchenu, i osudio ga na 5 godina zatvora zbog pomaganja u preko 28.000 ubojstava. Demjanjuk je umro prije pravomoćnosti te presude.

Za očekivati je da će – ako istraga u Hrvatskoj potvrdi teze njemačke predistrage - Njemačka tražiti Dencingerovo izručenje.

Što će biti sadržaj hrvatske istrage nije do kraja jasno, jer je Dencinger – ako se potvrde njemačke optužbe – bio kao pripadnik 3. SS oklopne divizije „ Totenkopf“ čuvar u bar pet logora na prostoru okupirane Poljske, a zarobljen je krajem Drugog svjetskog rata u Francuskoj, pa nije za očekivati da o njegovom tadašnjem djelovanju ima u Hrvatskoj bilo kakvih podataka.
XS
SM
MD
LG