Dostupni linkovi

Ćutajuća Jelena: Neobičan potez mlade Prijedorčanke


Ćutajuća Jelena
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Ćutajuća Jelena

Prijedorčanka Jelena Topić već 23 dana nepomično stoji na centralnom gradskom trgu. Svakodnevno ona poruku šalje ćutanjem. Svojim performansom privukla je veliku pažnju u Prijedoru, ali i van granica BiH, ponajviše jer nikome nije jasno niti ona želi da otkrije šta je razlog toga što radi. Jelena stoji po nekoliko sati, a poslije toga se vraća normalnim životnim tokovima.

Zovu je živi kip na prijedorskom trgu. Svakodnevno gotovo mjesec dana Jelena Topić zauzme istu poziciju nedaleko od gradskog sata, popne se na kutiju i nepomično stoji. Obično je zatvorenih očiju ili pogleda uprtog u jednu tačku.

No ćutnja je ono čime najviše privlači pažnju, ne samo sugrađana već i cijele regije. Narod kao narod - izmislio je već na desetine razloga zbog čega Jelena izvodi svoj performans.

Najbrojniji su oni koji misle da je njen način da protestvuje jer nema posla, ima završen jedan fakultet, a drugi pri kraju. Govori i četiri jezika:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
Direktan link

Zanimljivo je i to da na postolju na kojem stoji obično svaki dan napiše i drugačiju poruku. Do sada je napisala: "Pričala ili ćutala, niko me ne čuje", "Jadna ne bila", "Izolacija", "Isključena" “Treba mi društvo”.

Jedan dan je pored sebe postavila i nagu lutku. Dio Prijedorčana misli i da je to neki njen istraživački performans ili umjetnički izražaj:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
Direktan link

Po internetu je ovih dana objavljena i informacija da Jelena želi da se uda, pa je eto možda i to razlog ovakvog bunta. Ljudi joj prilaze, pokušavaju da razgovaraju sa njom, ali avaj, ona ćuti:

„Ako je ono što piše na internetu da traži ko će je oženiti, ja bih joj rekla da siđe. Ako je zbog toga, odmah silazi. Ako je nešto drugo, a dva fakulteta imati i tu stajati nije bez razloga. Mislim da je ipak nešto drugo, da se izmišlja.“

Na fejsbuku je već osnovana i grupa podrške ovoj neobičnoj Prijedorčanki, koja broji par hiljada članova. Koliko je uporna u onom što radi govori i to da je Topićeva nedavno biciklom prešla oko hiljadu kilometara vozeći do manastira Ostrog i nazad.

Ni najbliži prijatelji Jelene Topić ne mogu reći kada će ona da progovori i do kada će da traje njen performans. No može se zaključiti da se njena ćutnja pokazala glasnijom u okruženju gdje se isključivo čuje - samo galama.
XS
SM
MD
LG