Dostupni linkovi

Napad u Vršcu: Kamionetom na novinara


Ilustracija
Ilustracija

Pančevačka policija uhapsila je osumnjičenog za napad na novinara portala E-Vršac Aleksandra Čupića. Njega je u četvrtak kamionetom pokušao da pregazi sin lokalnog biznismena. Čupić za Radio Slobodna Evropa kaže da ovo nije prvi slučaj napada na njega ali da do sada nikad nije imao ovakve fizičke posledice.

Urednik portala E-Vršac Aleksandar Čupić napadnut je dok je bio na terenu sa ostalim kolegama u blizini Vršca.

On kaže za Radio Slobodna Evropa da je napadnut zbog tekstova u kojima se bavio vezama između biznismena i političara.

"Odjednom se pojavio kamionet, skrenuo sa puta pa udario me i samo nastavio kretanje... Posle toga sam obavestio policiju... Ja sam izašao iz bolnice na sopstveni zahtev pošto tamo se nisam osećao bezbedno. Sad sam došao na neuropsihijatriju da mi urade još neke preglede glave pošto su ovo po telu lake telesne povrede. Imam sreće što sam ga video u poslednjem momentu i da sam uspeo da odskočim pre udarca, inače bi me pregazio", kaže on.

On dodaje da je i ranije dobijao pretnje ili batine, ali da nikad dosad nije bio ovako napadnut.

"Ja se dvadeset godina bavim novinarstvom. Ovo nije prvi put da dobijem pretnje ili da su me napali, ali nikad do sad ovako nešto se nije desilo. Ovo je prvi put da je javnost reagovala, da sam dobio podršku novinarskih udruženja i da su državni organi reagovali", naglašava Čupić.

U međuvremenu pančevačka policija je uhapsila osumnjičenog dvadesetdevetogodišnjaka.

Napade su osudila i esnafska udruženja. Nezavisno udruženje novinara (NUNS) Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) traže oštre sankcije.

"Zahtevamo od nadležnih da primereno kazne napadača i da saopšte okolnosti pod kojim se ovaj incident desio, koji možemo okarakterisati kao pokušaj ubistva", rekao je predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović.

NUNS i NDNV podsećaju da se po Krivičnog zakoniku napad na novinare smatra napadom na službeno lice i da su predviđene posebne sankcije za ugrožavanje njihove bezbednosti.

Osim toga, podsećaju da je u Srbiji dugo već bezbednost novinara ozbiljno ugrožena, a da je jedna od izuzetno važnih obaveza Srbije u pregovaračkom procesu sa EU – podizanje nivoa bezbednosti osoba koje obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja i oštro sankcionisanje napada na njih.

XS
SM
MD
LG