Dostupni linkovi

Ćulum: Abdić nije uhapšen jer nema mogućnosti izručenja


Fikret Abdić prilikom obraćanja svojim pristalicama uoči lokalnih izbora u BiH, 2020. godine u Velikoj Kladuši
Fikret Abdić prilikom obraćanja svojim pristalicama uoči lokalnih izbora u BiH, 2020. godine u Velikoj Kladuši

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Fikret Abdić, načelnik općine Velika Kladuša, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, nije lišen slobode, jer nema mogućnosti njegovog izručenja Hrvatskoj za krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

“Kako sada stvari stoje on neće biti lišen slobode, a o tome je Interpol BiH obavijestio Interpol Republike Hrvatske. Nema mogućnost izručenja za ova krivična djela, jer to nije obuhvaćeno sporazumom iz 2012. godine, a on se tereti za neki raniji period. Sudija Suda BiH, također, je stava da se Abdić ne lišava slobode, jer se on ne može izručiti”, kazao je Ćulum.

Pojedini mediji u Bosni i Hercegovini objavili su da je SIPA u srijedu navečer, 29. septembra, uhapsila Abidća na osnovu Interpolove crvene potjernice, koja je raspisana na zahtjev Interpola Zagreb.

U Općini Velika Kladuša potvrdili su za RSE da se Abdić u četvrtak, 30. septembra, nalazi na poslu.

Abdić je 2002. godine na Županijskome sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj Krajini, a 2005. hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina.

Nakon što je izdržao dvije trećine kazne pušten je na slobodu, nakon čega se vratio u BiH i pobijedio na izborima za načelnika Velike Kladuše.

Hapšen u akciji 'Mreža' prošle godine

Abdić je bio uhapšen 18. juna prošle godine u okviru akcije Federalne uprave policije kodnog naziva Mreža. Tada je uhapšeno još pet osoba. Akcija Mreža je rezultat višemjesečne istrage Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (jednog od 10 kantona u Federaciji BiH), koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, a čiji su akteri osumnjičeni za više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Riječ je o krivičnim djelima koja su počinjena od 2016. godine do trenutka hapšenja.

Iz pritvora je pušten uoči Lokalnih izbora iste godine, kako bi ponovo mogao učestvovati u kampanji za načelnike Velike Kladuše.

Fikret Abdić, poznat pod nadimkom Babo, osnivač je kombinata Agrokomerc", jednog od najmoćnijih privrednih giganata na prostoru bivše Jugoslavije, ali i akter jedne od najvećih privrednih afera u bivšoj Jugoslaviji.

Optužen je 1987. pored ostalog za izdvanje mjenica bez pokrića u vrijednosti od oko 400 miliona dolara. Osuđen je na četiri godine zatvora, ali ova presuda nikada nije postala pravomoćna.

XS
SM
MD
LG