Dostupni linkovi

Beži li Čukalović u kosovski Ustavni sud?


Ivan Čukalović
Ivan Čukalović

U Prištini je i zvanično potvrđeno da je u Ustavni sud Kosova ušao čovek kome se u Srbiji sudi zbog učešća u aferi „Indeks“. Radi se o skandalu koji je razotkriven marta 2007. godine kada su objavljeni snimci koji potvrđuju da su profesori Pravnog fakulteta u Kragujevcu uzimali novac od studenata za polaganje ispita.

Tada je privedena i tadašnja pomoćnica ministra prosvete, ali i profesor Ivan Čukalović, isti onaj koji je sada ušao u novouspostavljeni Ustavni sud Kosova. Oni koji ga podržavaju tvrde da mu je jedina ambicija da pomogne kosovskim Srbima, dok su drugi uvereni da pokušava da pobegne iz Srbije i spase se robije.

Profesor Ivan Čukalović ne koristi mobilni telefon, pa smo ga pronašli na njegovom kućnom broju u Kragujevcu, na osnovu čega bi se moglo zaključiti da se još nije preselio iz tog grada u Prištinu. Da li će to učiniti ostaje nepoznato, jer Čukalović nije bio raspoložen za razgovor:

„Ništa, ništa, ništa. Mislim da se pre sedam dana, kada je to bilo aktuelno, mnogo pričalo o tome i ne znam zašto se sada ponovo priča. To je sve iz jednog centra, po naredbi, prema tome budite pozdravljeni i do viđenja.“


RSE: Iz kog centra mislite da sve to ide?
Hoću da budem jedan od devet članova Ustavnog suda Kosova da bih branio 240.000 Srba, muslimana i Goranaca koji tamo žive.


„Ne znam, ne interesuje me. Prijatno.“

Zaista, 6. juna dnevni list „Pres“ objavio je Čukalovićevo objašnjenje zbog čega se prihvatio visoke dužnosti na Kosovu koje Srbija ne priznaje kao nezavisnu državu:

„Hoću da budem jedan od devet članova Ustavnog suda Kosova da bih branio 240.000 Srba, muslimana i Goranaca koji tamo žive. Ja sam ugledni profesor. Znate li vi da sam ja učestvovao u tužbi SRJ protiv NATO, protivtužbi protiv Bosne i Hercegovine, da sam bio član našeg tima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu?! Odgovorno tvrdim da sam sa svojim ulaskom u kosovski sud prethodno upoznao relevantne ljude u Srbiji, među kojima i jednog ministra! Sada se svi oni prave ludi.“

Kakvi god da su Čukalovićevi motivi, nečista biografija budi ozbiljne sumnje o njegovom moralnom kredibilitetu za obavljanje bilo koje odgovorne dužnosti. Dopisnik našeg Radija iz Kragujevca Branko Vučković podseća da je ovaj profesor međunarodnog javnog prava jedan je od 89 optuženih za kupoprodaju ispita i diploma na kragujevačkom pravnom fakultetu:
Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Među optuženim akterima korupcionaške afere “Indeks” pored Čukalovića nalazi se još 22 profesora pravnih fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu.


“Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Među optuženim akterima korupcionaške afere “Indeks” pored Čukalovića nalazi se još 22 profesora pravnih fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu. Oni se terete da su za sume od 500 do 750 eura upisivali pozitivne ocene u indekse, a da su diplome prodavali po ceni od 12.000 do 16.000 eura. Prva optužnica u aferi “Indeks” podignuta je u avgustu 2007. godine, ali je početak suđenja do sada pet puta odlagan, a sledeći izlazak optuženih pred sudsko veće Okružnog suda u Smederevu zakazan je za 1. septembar.”


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju u ponedeljak je potpisao dekret kojim se podvrđuje izbor sudija Ustavnog suda Kosova koje je 15. maja predložila Skupština Kosova. Među imenima sudija je i Čukalovićevo. Za izbor na ovu funkciju predložila ga je Samostalna liberalna stranka. Funkcioner te partije i jedan od retkih srpskih poslanika u Skupštini Kosova Boban Stojanović objašnjava da je njegova stranka Čukalovića podržala zato što veruje da je afera “Indeks” montirana, a odbio je da komentariše detalje koji su do sada objavljivani:

“Apsolutno ne zato što se mi ne bavimo istragama. Aplikacije se popunjavaju ispred komisije i prilikom apliciranja se popunjava i obrazac o stanju vezanom za određene probleme, krivičnom ili bilo kakvom drugom postupku koji se vodi protiv određene osobe. Međutim, u međuvremenu smo sa profesorom Čukalovićem razgovarali i on je ovde doneo neke papire i dokaze. Mislim da se taj proces pakuje i montira sada odjednom jer ljudi ne shvataju važnost pozicije i uloge koju profesor može da odigra ovde.”
Onome koji je pravosnažno osuđen za to krivično delo zakon zabranjuje da se time bavi, pa je onda prirodno da on traži neki izlaz.


Ulaskom u Ustavni sud Kosova Čukalović nije prekršio srpske zakone, ali postoji sumnja da je to ranije učinio na kragujevačkom univerzitetu zbog čega mu preti i zatvorska kazna, ocenio je bivši sudija Ustavnog suda Srbije Milivoje Ivanišević. Po njegovim mišljenju Čulaković zapravo pokušava da pobegne iz Srbije:

“Po Zakonu o visokom obrazovanju Srbije onaj koji je odgovarao za to krivično delo ne bi više nikako mogao da se bavi tom profesijom, jer onome koji je pravosnažno osuđen za to krivično delo zakon zabranjuje da se time bavi, pa je onda prirodno da on traži neki izlaz. Taj izlaz bi u ovom slučaju, po njegovom osećanju, trebalo da mu obezbedi najpre egzistenciju na nekom drugom mestu, ali i nastavak njegove pravničke karijere. Pošto je on, koliko ja znam, rođen u Prizrenu, on računa i sa državljanstvom kvazi države Kosovo.”

RSE: Da li to znači da vi verujete da on zapravo pokušava da pobegne na Kosovo?

“Naravno, šta bi drugo bilo. Traži neki izlaz i plaća veliku cenu, jer je to za njega manje zlo, barem on tako misli, od odlaska u zatvor.”


Zbog čega žurba i zbog čega se nije sačekalo sa završetkom procesa protiv Čukalovića? Zašto su liberali sa Kosova uputili ovakav predlog pre nego što je dokazana Čukalovićeva nevinost? Boban Stojanović:

“Da vam kažem jednu stvar, to može trajati godinama, a ove stvari ovde ne mogu da čekaju.”

Komentari zvaničnika u Srbiji, ali i mnogih posmatrača, ovih dana kreću se u okvirima ukazivanja na moralnu odgovornost čoveka koji je svojom odlukom kompromitovao politiku očuvanja Kosova, koja se pak definiše kao viši nacionalni interes. Istovremeno, zanemaruje se, da ime čoveka koji je pod ozbiljnim optužbama daleko više kompromituje one koji su njegov izbor podržali, baš kao i zvaničnike u Prištini koji su ga uvrstili među članove najznačajnije sudske instance.
XS
SM
MD
LG